Levéltári Délutánok 5. – A terror hétköznapjai. A kádári megtorlás rendszere 1956-1963

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 nov 02.
17:00 - 19:00

Helyszín
Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára


2017. november 2-án 17.00 órakor lesz a Magyar Nemzeti LevéltárLevéltári délutánok” című rendezvény-sorozatának ötödik előadása.

Ez a délután a kádári megtorlás rendszerére összpontosít. Az 1956-os forradalom leverése után tömeges leszámolás kezdődött meg. Milyen politikai megfontolás alapján születtek a megtorláshoz alkalmazott jogszabályok? Mi alapján gondolták megfélemlíteni a társadalmat a Kádár-korszak politikusai? Hogyan bélyegezte meg a kádári rendszer a forradalom résztvevőit? Milyen hatással volt ez egyéni életutakra, családokra? Mikó Zsuzsanna (MNL, általános főigazgató-helyettes) előadása a fenti kérdésekre keresi a választ, a kádári megtorlás rendszerét emberi sorsokon keresztül bemutatva.
Az előadás előtt a Nyomot Hagytak / Évszázadok – Személyiségek – Aláírások / kiállításhoz készült 1956, szabadságharc és megtorlás című rövidfilmet vetítik le, az előadás után pedig a korszakról lesz beszélgetés. Az esemény moderátora Szőts Zoltán Oszkár, az Újkor.hu főszerkesztője.

A rendezvény-sorozatról: A Magyar Nemzeti Levéltár fontos feladatának tartja, hogy növelje a levéltáros szakma társadalmi beágyazottságát és elismertségét. Ennek jegyében indult útjára a “Levéltári Délutánok” című rendezvény-sorozat, ahol egyrészt a Magyar Nemzeti Levéltár egy-egy történész-levéltáros munkatársa tart előadást az általa kutatott korszakról, másrészt a levéltár által őrzött iratanyaghoz kapcsolódó film is várja a közönséget.

A látogatók a rendezvény alatt ingyenesen megtekinthetik a kiállítást, a rendezvény ingyenes.

Sajtópartner: Újkor.hu – A velünk élő történelem

Időpont: 2017. november 2. 17 óra
Helyszín: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Konferencia- és kiállítóterem (Budapest I. ker., Bécsi kapu tér 2-4.)

Facebook-esemény: Levéltári Délutánok 5. – A terror hétköznapjai

Ezt olvastad?

Haraszti György tudományos munkásságának középpontjában a magyarországi zsidóság története áll. A történelem iránti szenvedélyét, elkötelezettségét jól mutatja, hogy vegyészmérnöki diplomával