Magyar nyelvű előadások Erzsébet királynéról a Bécsi Magyar Történeti Intézetben

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 márc 19.
19:00

Helyszín
Collegium Hungaricum


2018. március 19-én (hétfő) 19.00 órától Borovi Dániel (művészettörténész, Budapest): Szent, vértanú, őrangyal- Erzsébet királyné alakváltozásai az 1900 körüli magyar művészetben és  Dr. Vér Eszter Virág (történész, Eötvös Loránd Tudományegyetem): Erzsébet Magyarországon: mítoszok, tévhitek, legendák címmel tartanak magyar nyelvű előadást.

Erzsébet királynéra az előző századforduló Magyarországán az osztrák-magyar kiegyezés létrehozójaként, a magyar nemzet védőangyalaként, második Szent Erzsébetként, „mater dolorosaként” és mártírként tekintettek. Ez a felfogás érvényesült vizuális formában a királyné bécsi nyugvóhelyén magyar kezdeményezésre felállított szoborcsoporton, a budai királyi palota díszítésében vagy a budapesti Erzsébet királyné-emlékmű pályázati tervein is. Borovi Dániel előadásában a korabeli Sisi-kultusz képzőművészeti jellegzetességeit elemzi. Az Erzsébet királynéról ma bennünk élő kép az Osztrák-Magyar Monarchia idején formálódó magyarországi kultusz hagyományán alapul, ám kortárs emlékezetét a Romy Schneider főszereplésével készült filmtrilógia jelentősen átformálta. Vér Eszter Virág előadásában a kialakult tévhitek történelmi hátterére világít rá.

A rendezvény kisebb fogadással zárul.

Helyszín: Collegium Hungaricum, Balaton-terem (Hollandstraße 4, 1020 Wien)

 

Forrás: Bécsi Magyar Történeti Intézet

Ezt olvastad?

Csád és Líbia 1987-ben vívott háborúja rányomta a bélyegét a 21. század hadviselésére, emlékezete ráadásul össze is forrt a Toyota