MAGYAR VILÁG 1938–1940 Fedezz fel egy világot… | Kiállításmegnyitó

Térkép nem érhető el

Időpont
2019 dec 06.
09:30 - 12:00

Helyszín
Magyar Nemzeti Múzeum


Fedezz fel egy világot… Időutazás a második világháború előtti utolsó békeévek Magyarországára.

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1938–1940-ben Magyarország változóban volt. A békés területi revíziókkal letörni látszódtak Trianon bilincsei, ugyanakkor a Harmadik Birodalom közvetlen szomszédsága és egyre növekvő európai befolyása, majd a kirobbanó második világháború egyre jobban veszélyeztette a magyar önállóságot.

Ez a korszak a kávézók, a magyar filmek aranykora, amikor a Szent István-emlékév és az Eucharisztikus Világkongresszus alatt a magyarság bebizonyította, hogy ragaszkodik keresztény gyökereihez, míg magyarok milliói tértek vissza az anyaországhoz. De ugyanekkor született meg az első két zsidótörvény, érezhetően növekedett az antiszemitizmus, miközben a vidéki társadalom problémái még mindig megoldásra vártak.

A kiállítás célja, hogy a korszak politikai, társadalmi és művészeti életét interaktív eszközökkel, 20 tematikus részen keresztül és egy kávézó segítségével úgy mutassa be, ahogy azt az adott kor emberei látták és átélték, ezáltal egy pillanatképet kapjunk a ’30-as évek végének Magyarországáról.

Ezt olvastad?

Az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskolájának három doktori programja 2024 nyarán nemzetközi konferenciát szervez magyar és külföldi doktori hallgatóknak, hogy