Makkai Béla: Határon túli magyar sajtó – Trianon előtt | Könyvbemutató

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 nov 15.
16:00 - 17:30

Helyszín
Magyar Nemzeti Múzeum


A Magyar Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatudományi Intézete és a Charta XXI. Megbékélési Mozgalom közös szervezésében mutatják be Makkai Béla „Határon túli magyar sajtó – Trianon előtt. Bukaresti és eszéki magyar lapok az indentitásőrzés és a kisebbségi érdekvédelem szolgálatában (180-1914)” című kötetét a Magyar Nemzeti Múzeumban 2017. november 15-én.

A kötetről:

Makkai Béla könyve nem egyszerű sajtótörténet, bár módszeresen felsorolja, leírja és elemzi a vizsgált kor és terület orgánumait – éppen a specifikus etnikai, politikai és területi körülmények miatt jóval több annál. Semmit sem értenénk a leírt folyamatokból, ha figyelmen kívül hagynánk a korszak mozgató erőit és ádáz harcait amelyek a térség népei, éppen kialakuló nemzetállamai között dúltak, hol rejtett, hol nagyon is nyilvánvaló eszközökkel. Ennek, mármint a nemzeti identitásnak és az általa kialakított világrendnek ma is igen ambivalens a megítélése, nincs könnyű helyzetben a történész sem, aki a végletekig, mediatizált világban hivatása szabályai szerint kutatja és interpretálja ezt a korszakot.

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Pollack terem

Forrás: mtmi.hu

Ezt olvastad?

Idén, 2024-ben 510 éve zajlott az az eseménysor, mely „Dózsa György parasztháborúja” néven került be a magyar történelmi köztudatba. A