Mentés eredetiben – Restaurálási és állományvédelmi konferencia

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 okt 09.
10:00 - 16:00

Helyszín
Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára


2017. október 9-én (hétfőn) 10.00 órától egynapos konferenciát tart a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, ahol az állományvédelem különböző területeiről szóló előadások ismertetik a restaurálási tevékenységek szerepét és sokszínűségét.
 
Kulturális örökségünk megőrzése érdekében a restaurátorok azon dolgoznak, hogy az eredeti anyagokat, értékeket megmentsék és még hosszú időre megőrizve kutathatóvá, egyúttal kiállíthatóvá tegyék.

Az Országos Levéltárban az 1956-os harci események miatt keletkezett tűz- és mechanikai károsodás felhívta a figyelmet a dokumentumok állagmegóvásának fontosságára. A tűztől, víztől, repeszektől károsult iratok szakszerű kezelése lehetővé tette az értékes iratanyag nagy részének megmentését.

A károk érdemi felmérése és a restaurálás előkészítése 1957-ben kezdődött meg nemzetközi minták alapján. Az eltelt 60 év alatt a gyakorlati tapasztalatok átadása, a szakmai oktatás létrejötte és a szélesebb körű, nemzetközi szemléletmód által számos változás történt a restaurálási mechanizmusban és a reprográfia is új irányt vett a technikai újítások mentén.

Regisztrálni az alábbi linken lehet október 2-ig: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf53QsfOlpj6K2gOLaxa5-Wcgdn9xs-bP7obj4l42KuttVXbA/viewform

Helyszín: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára (1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2-4.)

Facebook-esemény: Mentés eredetiben – Restaurálási és állományvédelmi konferencia

Forrás: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára

Ezt olvastad?

Vajon mi vette rá a stájer nemesi famíliából származó, énekmondói tehetséggel megáldott Ottokár lovagot, hogy 200 ezer rímes sorban megénekelje