Mongol lovaskultúra és lótartás | Bán Kornélia előadása

Térkép nem érhető el

Időpont
2020 jan 23.
19:00 - 20:00

Helyszín
Fuga


Bán KornéliaMongol lovaskultúra és lótartás | Előadás

A Pesti Bölcsész Akadémia legjobb előadói ingyenes előadások keretein belül idén is megmutatják tudásukat a FUGA Építészeti Központ közönségének, folytatódnak a PBA kihelyezett előadásai, legközelebb Bán Kornéliát hallgathatjuk meg, aki jelenleg az ELTE BTK Mongolisztika Doktori Programjának hallgatója, az Eötvös József Collegium tagja. Kutatási területei a mongol kultúra, filológia és néprajz, a mongol lovasműveltség. Négy alkalommal, összesen 11 hónapon keresztül tanult és végzett terepkutatást Mongóliában. A jövőben kutatóként szeretne elhelyezkedni.

Nyolcszáz évvel ezelőtt megremegett a föld a mongol lovak patái alatt, a lovas harcosok pedig szempillantás alatt eljutottak a világ egyik végétől a másikig. Napjainkban Mongólia területén városok állnak, a lakosság letelepült életmódot folytat, noha vidéken, a sztyeppén még mindig úgy legeltetik méneseiket a pásztorok, mintha a pusztaságon nem fogna az idő vasfoga. Mongóliában a ló egyszerre presztízsállat, az országimázs része és vallási alteregó. A jelen előadás egy nomád nép huszonegyedik századi lovaskultúráját mutatja be. Szó lesz a mongol pásztorműveltség hagyományos jószágairól, a sztyeppei lótartás sajátosságairól és a lovakhoz köthető időszakos és állandó munkákról, például a legeltetésről, a bélyegzésről, a kancafejésről és a lóterelésről.

Az előadás Facebook-eseménye ide kattintva elérhető.

Ezt olvastad?

P. Arturo Sosa SJ jezsuita szerzetes, a Jézus Társasága generálisa a rendalapító Loyolai Szent Ignác megtérésének 500. évfordulója alkalmából a