MuseumDigit | Konferencia

Térkép nem érhető el

Időpont
2019 nov 26. - 2019 nov 27.
09:00 - 17:00

Helyszín
Magyar Nemzeti Múzeum


Múzeumok új szerepben: a 21. század kihívásaira keres választ az idei MuseumDigit konferencia.

Az idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Nemzeti Múzeumban a MuseumDigit konferencia, a régió kiemelt szakmai rendezvénye a jövő múzeumáról, a digitális kor kihívásairól és lehetőségeiről.

Az Magyar Nemzeti Múzeum OMMIK (Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ) által rendezett kétnapos rendezvény fókuszában a digitalizáció és a digitális trendek állnak. Szó lesz a mesterséges intelligencia és Big Data nyújtotta lehetőségekről a múzeumban, emellett idén külön szekciót kap az inkluzív múzeum, az esélyegyenlőség és digitális kompetencia.

A témákat élvonalbeli nemzetközi projektek és sikeres stratégiák mentén mutatják be a külföldi és hazai előadók. Az előadásokat angol és magyar nyelvű szinkrontolmácsolással hallgathatják a résztvevők.

  • Köztük lesz JERZY GAWRONSKI, az Amszterdami Egyetem régészprofesszora, a Below the Surface projekt szakmai vezetője. A város egyik metróvonalának bővítésekor több mint 700 000 lelet került felszínre, ebből a Rokin metróállomáson 9500-at ki is állítanak. A projekt honlapján nemcsak a szakmai munkálatok titkaiba és a városlakók tárgyakba foglalt történetébe kapunk betekintést, hanem saját kiállításunkat is összeállíthatjuk.
  • MARIA CHIARA CIACCHERI (Museums and Stereotypes) múzeumi tanácsadó és kulturális stratéga fő szakterülete az esélyegyenlőség, hozzáférhetőség és inklúzió. Olasz múzeumokkal, önkormányzatokkal és kulturális intézményekkel összefogva dolgozik azon, hogy a kulturális javak egyenlő hozzáférése ne csak szlogen legyen, hanem napi gyakorlattá váljon.
  • ANGIE JUDGE, a látogatói viselkedést elemző Dexibit alapítója, aki a mesterséges intelligencia és a Big Data erejével segít a múzeumoknak elérni a közönséget és sikeressé tenni a kiállításokat.
  • KÓMÁR ÉVA, az MNM OMMIK Digitalizálási és Tartalomfejlesztési Csoportjának vezetője a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) kapcsán ad elő, RÉPÁSZKY LIPÓT, a NAVA ügyvezető igazgatója pedig a tanuló algoritmusok világába vezet be.

A MuseumDigit 2019 konferencia nulladik napján, a Europeana Data Day-en ingyenes workshop keretén belül FIONA MOWAT, az Europeana adatspecialistája ismertet meg a minőségi digitális tartalmak előállításának és publikálásának technikájával.

A konferencián résztvevő látogatók kötetlenül is megoszthatják egymással véleményüket a szakmai kerekasztalbeszélgetéseken, ahol a digitális kulturális örökség megőrzése, a klímaváltozás és a múzeumok kapcsolata, és a múzeumi munkatársak mentális jóllétének, motivációjának fenntartása kerül terítékre.

A MuseumDigit harmadik napján, november 28-án két szakmai workshop programmal készülünk:  NYÁRY KRISZTIÁN író, kreatív szakember az alkalmazott írás, a múzeumi storytelling fortélyaiba vezeti be a résztvevőket, a másik workshop a multispektrális képalkotással ismerkedtet meg a TRIPONT KFT. támogatásával.

Ezt olvastad?

A zálogjog határozottan nem az a területe a közép- és kora újkori jogtörténetnek, amely hagyományosan különösebb közérdeklődésre tart számot –