„Néhányan fürödni fognak” – Fehérterror Magyarországon 1919 után | Műhelybeszélgetés

Térkép nem érhető el

Időpont
2020 febr 12.
17:00 - 19:00

Helyszín
Politikatörténeti Intézet


„Néhányan fürödni fognak” – Fehérterror Magyarországon 1919 után címmel műhelybeszélgetés lesz a Politikatörténeti Intézetben, a résztvevők: Bödők Gergely (Clio Intézet), Paksa Rudolf (BTK TTI), moderátor: Csunderlik Péter (ELTE BTK, PTI).

Miképp a proletárdiktatúra vörösterrorjának nagyságát démonikussá növesztette a jobboldali emlékezet, úgy az ellenforradalmi fehérterror mértékét a baloldali recepció túlozta el. Valóságos pokolként festették meg az 1919 utáni Magyarországot a „tényfeltárónak” szánt munkákban, mint amilyen Pogány József Bécsben megjelent A fehér terror Magyarországon című 1919-es könyve, vagy éppenséggel Tormay Cécile Bujdosó könyvéhez hasonló „naplókban”, mint amilyen Bölöni Györgyné szintén Bécsben kiadott, 1921-es Szenvedések könyve, vagy olyan regényekben, mint a munkásíró Kiss Lajos Moszkvában 1931-ben publikált Vörös városa.

  • De valójában hány áldozata volt a fehérterrornak?
  • Volt-e ideológiája, vagy csak a szimpla bosszúvágy fűtötte azokat a különítményeseket, akik 1919 augusztusától szedték az áldozataikat?
  • Esetleg még csak bosszúvágyuk se volt, hanem a világháborúban „brutalizálódott” veteránok élvezték, hogy itthon is szabad kezet kapnak az ölésre és a hatalmaskodásra?
  • Hogy megverjenek valakit csak azért, mert Népszavát olvas a kávéházban?
  • És mi volt Horthy Miklós felelőssége a fehérterrorban?

Hiszen miképp Kun Béla is azt mondta, hogy „a terrorról nem beszélni kell, hanem csinálni”, úgy Beniczky Ödön szerint Horthy is azzal adott felhatalmazást a Népszava szerkesztőjének, Somogyi Bélának 1920. február 17-i meggyilkolására: „Nem beszélni kell itt, hanem cselekedni!”.

A száz évvel ezelőtt történt hírhedt Somogyi-Bacsó-gyilkosság alkalmat ad arra, hogy mindezeket a kérdéseket megvitassuk.

A műhelybeszélgetés Facebook-eseménye ide kattintva elérhető.

Ezt olvastad?

A 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg M. Madarász Anita Kulturális csatatér. Brit–magyar diplomácia, 1945–1970 című könyve. A kötet a