Nemzetközi konferencia: A lutheri reformáció Magyarországon és Közép-Európában

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 szept 19. - 2017 szept 20.
Egész napos

Helyszín
Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára


„Felszítod az érdeklődést a tudományok művelése iránt” – A lutheri reformáció Magyarországon és Közép-Európában címmel szervez nemzetközi tudományos konferenciát 2017. szeptember 19. és 20. között a Magyar Nemzeti Levéltár, a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága és a győri Ráth Mátyás Gyűjtemény.

A lutheri reformáció kezdete félévezredes múltjának évfordulóján megvalósuló konferencia egyesíti magában a világi és egyházi kutatóműhelyek előnyeit és eredményeit.

A tanácskozás felöleli az eddig eltelt ötszáz év történetét a történettudomány, a történelem segédtudományai és a kultúrtörténet valamennyi területéről és több korszakon végigvonuló témákat is tárgyal: a reformáció hatása a társadalmi és függetlenségi mozgalmakra; kulturális jelenlét a társadalomban; az egyházszervezet fejlődése; többnemzetiségű egyház; az egyház életét szabályozó törvények, egyházi törvények; az állam és az egyház viszonya; életpályák. Mindezek a tartalmak együtt rajzolják meg a magyarországi lutheri reformáció történetét és egyéni sorsokat is megjelenítenek, amelyeket nem elszigetelten, hanem az államhoz, más felekezetekhez és a történelmi eseményekhez kapcsolva célszerű vizsgálni.

 

A konferencia a következő blokkokból épül fel:

A reformáció kora (16. század)

Nyomdai és iskolakultúra (17. század)

Pietizmus és felvilágosodás (18. század)

Nemzeti ébredések és ellentétek (19. század)

Diktatúrák szorításában (20. század) Az első és a második világháború hatása; Evangélikusok a nagyvilágban (magyar emigráció)

 

Az előadások alatt magyar és német nyelvű szinkrontolmácsolást biztosítanak.

 

A részvételi szándékot legkésőbb 2017. szeptember 12-igreformacio@mnl.gov.hu címre várják a szervezők.

Facebook-esemény: Felszítod az érdeklődést a tudományok művelése iránt

Forrás: Magyar Nemzeti Levéltár

Ezt olvastad?

Szinte biztos, hogy az Arisztotelész név hallatán mindenkinek a dús hajú és szakállú, ókori görög filozófus ugrik be. Ő még