„Málenkij robot”, avagy ártatlanul, ítélet nélkül kényszermunkán a Szovjetunióban és Örök tél | Kiállításmegnyitó és filmvetítés

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 nov 21.
17:00 - 20:00

Helyszín
Civil Ház


„Málenkij robot”, avagy ártatlanul, ítélet nélkül kényszermunkán a Szovjetunióban című kiállítás megnyitója.
Hazánk társadalmának régi adóssága, hogy méltóképpen emlékezzen és emlékeztessen azokra az ártatlanul elhurcolt magyar állampolgárokra, azokra a százezrekre, férfiakra és nőkre, fiúkra és leányokra, akiket 1944-1945-ben a sztálini totális diktatúra fegyveres szervei hurcoltak el szülőföldjükről többnyire „Málenkij robot”, vagyis csak egy „kis munka” hazugságával szovjetunióbeli kényszermunkára, hadifogoly- és internálótáborokba. A Gulágkutatók Nemzetközi Társasága „Málenkij robot”, avagy ártatlanul, ítélet nélkül kényszermunkán a Szovjetunióban című vándorkiállításával kíván megemlékezni a civilként elhurcolt honfitársainkról. 
A tudományos ismeretterjesztő kiállítás anyagát Dr. Bognár Zalán a Károli Gáspár Református Egyetem docense és egyben a Gulágkutatók Nemzetközi Társaságának alelnöke valamint, Majorszki András a Gulágkutatók Nemzetközi Társaságának elnöke állította össze.
A kiállítás egyik kiemelkedő része a túlélőkről napjainkban készített fotó sorozat, melyet Kocsis Zoltán készített.
A kiállítást bemutatja: Majorszki András, a Gulágkutatók Nemzetközi Társaságának elnöke, és Bognár Zalán történész

17.30 Örök tél című film vetítése (magyar történelmi dráma, 2018)
1944 decemberében orosz katonák nőket gyűjtenek be egy dél-dunántúli kis faluban. Azt mondják, dolgozni viszik őket három hétre. Irén, a sváb fiatalasszony – akinek férje a fronton harcol – kislányát és szüleit hátrahagyva sorstársaival nekiindul az ismeretlennek. Bevagonírozzák őket és egy hosszú és keserves vonatút után a Donyec-medence egyik táborában találják magukat. A táborban, a bányában embertelen körülmények vannak, keveset ér az emberi élet. A lelkileg és fizikailag is összetört Irén megtetszik, egy fogolytársának – a maga szabályai szerint túlélni igyekvő Rajmundnak – akinek az életét is köszönheti. A férfi és a nő között különös kapcsolat szövődik, melynek épp úgy szabályai vannak, mint a túlélésnek. Vajon sikerül-e hazajutniuk? Milyen áron élheti túl az ember a poklot? Beteljesülhet-e egy lágerben született szerelem, ha mindkettőjüket család várja otthon?
A Félvilág és A berni követ alkotóinak, Szász Attila rendezőnek és Köbli Norbert forgatókönyvírónak filmje. A Montreal World Film Festival legjobb rendezőnek járó díját Szász Attila hozta el.

Ezt olvastad?

1944. június 6-a reggelén amerikai–brit–kanadai csapatok szálltak partra Franciaországban, hogy újabb frontot nyitva megkezdődhessen Franciaország és Nyugat-Európa felszabadítása a náci