Örök Tél | I. Tóth Zoltán Filmklub

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 márc 21.
17:00 - 21:00

Helyszín
ELTE BTK Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtár


Az I. Tóth Zoltán filmklubja ezúttal egy meglehetősen komor témát taglaló filmet tűz ki műsorára 2018. március 21-én 17.00 órakor. Az Örök tél című filmet, amely a Gulágra hurcolt nők és férfiak hányattatásait mutatja be a hideg uralta Szibériában. A vetítést beszélgetés követi a film történeti hátteréről Dr. Bartha Eszter, egyetemi docens segítségével. 
Lehetőség lesz megtalálni a válaszokat a bennetek kavargó kérdésekre nemcsak a filmmel, hanem akár a témával kapcsolatosan is.

A film leírása:
Az Örök tél története 1944 decemberében kezdődik, amikor szovjet katonák egy dél-dunántúli sváb faluból elhurcolják a munkaképes nőket “egy kis munkára”, három hét kukoricatörésre. Irén (Gera Marina), aki férjét várja haza a frontról, abban a tudatban válik el kislányától és szüleitől, hogy hamarosan újra találkoznak. Ám a megszállóknak kegyetlen tervük van a nőkkel: marhavagonokban egy szovjet munkatáborba szállítják őket, ahol embertelen körülmények között a helyi szénbányában kell kényszermunkát végezniük. Irén itt találkozik egy Rajmund nevű férfival (Csányi Sándor), aki megtanítja neki, hogyan lehet a poklot túlélni. Kettejük között különleges kapcsolat szövődik.

Forrás és Facebook-esemény: Filmklub: Örök tél

Ezt olvastad?

Szeptember 28-án 12:00-kor kezdődik a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A Millenárison tartott négynapos rendezvénysorozat 140 kiállítóval, több mint 40 külföldi