Palasik Mária: Parlamentarizmustól a diktatúráig (1944-1949) | Könyvbemutató

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 nov 29.
17:00

Helyszín
Országház


Palasik MáriaParlamentarizmustól a diktatúráig (1944-1949):

Az Országgyűlés Hivatala által 2015-ben útjára bocsátott A magyar országgyűlések története című sorozat jelen kötete a korszak – formálisan – legfontosabb intézménye, a parlament történetét állítja középpontjába. Kiemelt figyelmet fordít az 1944 és 1949 között működő három csonka ciklusra, valamint a fokozatosan kiépülő sztálini típusú diktatúrára.

A második világháborút követően egyszerre köszöntött Magyarországra a szabadság víziója és a megszállás valósága. Az új demokratikus intézményrendszer kiépítése akadozott, a háborús bűnösök felelősségre vonása rövid időn belül jogszerűtlen leszámolássá változott, a Szovjetunió által támogatott kommunisták pedig fokozatosan elfoglalták a legfontosabb hatalmi pozíciókat. 1948–49-re teljesen kiépült a diktatúra intézményrendszere, ekkora már nem csak a háború előtti államberendezkedést bontották le teljesen, hanem mindazt, ami 1945 és 1947 között felépült.

Kötetünk a korszak – formálisan – legfontosabb intézménye, a parlament történetét állította középpontjába. Az 1944 vége és 1949 tavasza között működő három csonka ciklus közül a legelső törvényhozó testület saját magát is ideiglenesnek nevezte. A második szép reményekkel indult, hiszen a nyugati sajtó is elismerően írt az 1945. november 4-i választásokról és azok eredményeiről, ám a szintén rövidre sikeredett harmadik ciklus diktatúrába torkollott. Az ezekben az években kiépülő sztálini típusú diktatúrában a demokrácia erői számára az országgyűlés jelentette az utolsó olyan fórumot, ahol az ellenzék többé-kevésbé nyíltan fogalmazhatott meg kritikát a hatalomra törő önkényuralommal szemben.

A könyvbemutató 2017. november 29-én, 17:00 órától kerül megrendezésre az Országház Kossuth termében. A könyvet méltatja: Gyarmati György, Izsák Lajos és Standeisky Éva.

Az esemény regisztrációköteles, regisztrálni az alábbi linken lehet (az előzetes regisztráció 2017. november 27-én lezárul): regisztráció

Helyszín: Országház, Kossuth terem

Forrás: A Nemzet Főtere

Ezt olvastad?

2021. augusztus 4-én távozott a földi létből Pátkai Róbert evangélikus püspök, az Irsai Evangélikus Gyülekezet egykori segédlelkésze.