PIM Esti Extra: Kassákizmus1

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 nov 29.
18:00 - 20:00

Helyszín
Petőfi Irodalmi Múzeum


A Petőfi Irodalmi Múzeum PIM Esti Extra címmel hosszú nyitvatartási idővel látogatható minden hónap utolsó szerdáján, amelyet különleges programokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel tesznek még izgalmasabbá. Minden kiállítás 20 óráig látogatható. Novemberben ezúttal a Kassákizmus 1. kiállítás lesz látogatható a kora-esti órákig.

Programok:
18:00 – Szubjektív tárlatvezetés 

19:00 – Beszélgetés az avantgárd és emigráció kapcsolatáról. A beszélgetés résztvevői: Ablonczy Balázs történész, Nagy Csaba emigráció kutató, lexikográfus, Passuth Krisztina művészettörténész, Petőcz András író. A beszélgetést vezeti: Balázs Eszter történész (Kassák Múzeum).

Határátlépés: avantgárd és emigráció

A kerekasztal beszélgetés résztvevői az avantgárd és emigráció kérdését vizsgálják a két világháború között. Melyek voltak az emigráció fő irányai, a hazai avantgárd művészeket és írókat milyen hatások érték, hogyan boldogultak választott hazájukban? Akár hosszabb kitérő után, kik tértek vissza Magyarországra, és kik nem tértek haza soha? Hogyan alakult viszonyuk az anyaországgal? Mennyire tudtak integrálódni e művészek a befogadó országba, vagy a helyi magyar közösségek jelentették a művészi, emberi közeget számukra? Miben különbözött a két világháború közötti, illetve a második világháború utáni emigráció karaktere, illetve hogyan viszonyultak egymáshoz az emigráció különböző generációi? E kérdésekre keressük a választ Passuth Krisztina művészettörténésszel, Ablonczy Balázs történésszel, Petőcz András íróval és Nagy Csaba lexikográfussal, emigrációkutatóval.

Belépőjegy (minden programra érvényes): 800 Ft

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (Károlyi utca 16., Budapest, 1053)

Forrás és Facebook-esemény: PIM Esti Extra / Kassákizmus1

Ezt olvastad?

Brazíliában a rabszolgák vallásossága hosszú időn át célkeresztben volt. Már az amerikai kontinensre való elhurcolásuk idején figyelték, hogy valamiféle boszorkányságnak