Soós István (szerk.): Egy elfeledett koronázás a reformkorban | Könyvbemutató

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 febr 28.
16:00 - 18:00

Helyszín
Magyar Nemzeti Múzeum


2018. február 28-án 16.00 órától mutatják be a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében a Soós István (MTA BTK TTI) szerkesztésében megjelent Egy elfeledett koronázás a reformkorban – Az utolsó pozsonyi uralkodókoronázás 1830 őszén című nagyszabású tanulmánykötet. A kötet a legfrissebb kutatások alapján, interdiszciplináris jelleggel és nemzetközi kitekintésben mutatja be a reformkor csaknem elfelejtett eseményét.

A díszbemutatón a megjelenteket Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszönti, majd Pálffy Géza (MTA BTK TTI) a “Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője ismerteti a kutatócsoport legkiemelkedőbb eredményeit.

Az eseményen a kötetet Dobszay Tamás, habilitált egyetemi docens (ELTE) mutatja be.

A kötetről:

Az 1830. szeptember 28-án tartott utolsó pozsonyi uralkodókoronázás, V. Ferdinánd magyar király ceremóniájának története iránt ez ideig kevésbé érdeklődtek a kutatók. Ezt a tudományos adósságot kívánja pótolni az MTA BTK Történettudományi Intézet “Lendület” Szent Korona Kutatócsoportjának kötete, amely új vizsgálatokra építve, interdiszciplináris jelleggel és nemzetközi kitekintésben mutatja be a reformkor elfeledett eseményét. A kiadvány mérföldkövet jelenthet a magyar királykoronázások történetének feltárásában, hiszen ilyen alapossággal még egyetlen ceremónia feltérképezésére sem került sor. Az olvasók igazi újdonságokra lelhetnek a Szent Korona históriájával, valamint a koronázásnak kiemelt figyelmet szentelő Vörösmarty Mihály költészetével kapcsolatban is. Sőt a friss kutatások szerint az 1830. őszi szertartás volt a vizuálisan leginkább megidézhető koronázás a polgári Magyarország kialakulása előtti időszakban, miközben a díszmagyar születésében is meghatározó szerepet játszott, miként ezt a kiadvány közel 100 színes illusztrációja érzékletesen bemutatja. A Szent Korona Kutatócsoport új kötete egyszerre gazdagítja a magyar és a szlovák történetírást és járul hozzá a Magyar Királyság 19. századi históriájának alaposabb megismeréséhez.

A helyszínen a kötet és a kutatócsoport eddigi kiadványai kedvezményes áron megvásárolhatók!

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum – Díszterem  (1088 Budapest, Múzeum körút 14-16.)

Forrás: MTA BTK TTI

Ezt olvastad?

A Pécsi Tudományegyetem fontos jubileumi napokon van túl; az Erzsébet Tudományegyetem Pécsre költözésének 100., a Pedagógiai Főiskola létrejöttének 75., a