Szkíták és Kelták Öröksége | Régészeti Kiállítás

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 nov 09.
16:30 - 18:00

Helyszín
Damjanich János Múzeum


2017. november 9-én (csütörtök) 16.30-kor nyílik meg a szolnoki Damjanich János Múzeum Szkíták és Kelták Öröksége című időszaki kiállítása. A megnyitón köszöntőt mond Dr. Horváth László a múzeum igazgatója, a kiállítást pedig Dr. Csányi Marietta régész nyitja meg. A belépés díjtalan.

1877-ben, 140 éve került elő az első, vaskorra keltezhető régészeti lelet Jász-Nagykun-Szolnok megyében: a Besenyszög-fokorupusztai kincs. Így a dátum a megyei vaskor kutatások jelképes kezdetének is tekinthető. Ugyan a fenti évszám meglehetősen szimbolikus, mégis úgy gondoljuk, hogy ez a felfedezés egy mérföldkő, melyről fontos megemlékezni, s melyhez érdemes visszatérni. Éppen ezért, 2017-ben e jeles évforduló alkalmából áttekintjük megyénk vaskorát, az eddigi eredményeket. Emellett e több, mint 200 tételből álló katalógusban és egy kiállításban „frissítjük fel” tárgyainkat és mutatjuk be azokat, melyek eddig a raktár mélyén lapultak.

Helyszín: Damjanich János Múzeum, I. emelet (5000 Szolnok, Kossuth tér 4.)

Forrás és Facebook-eseménySzkíták és Kelták Öröksége | Régészeti Kiállítás

Ezt olvastad?

János király halálával a trónharcok ideje véget ért, elvileg Ferdinánd maradt a Magyar Királyság törvényes uralkodója. Ez azonban közel sem