Tocqueville, Lukacs és az amerikai demokrácia helyzete | Online tanácskozás

Térkép nem érhető el

Időpont
2021 jan 29.
14:00 - 16:00


A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete és a Habsburg Ottó Alapítvány 2021. január 29-én 14 órakor online tanácskozást rendez John Lukacs születésének 97. évfordulója alkalmából Tocqueville, Lukacs és az amerikai demokrácia helyzete címmel.

Lukács János hagyatékának néhány kedves darabja a Ludovika épületében várja, hogy a diákság és a szélesebb közönség számára is látogatható, megismerhető legyen. Köztük egy Alexis de Tocqueville-t ábrázoló kis mellszobor, ami valaha a történész dolgozószobájában állt.  A francia politikai gondolkodó Az amerikai demokrácia című műve nagy hatással volt Lukacsra, aki 2008-ban magyarul is megjelent Demokrácia és populizmus című könyvében nem csak Tocqueville szellemi hagyatékát elemzi, hanem számba veszi a demokratikus berendezkedés kockázatait és olyan tendenciákra is rávilágít, amelyek napjaink történéseit is befolyásolják. Habsburg Ottó hagyatékának feldolgozása során a közelmúltban feltárt dokumentumok arra utalnak, hogy az egykori trónörökös és a történész élénk eszmecserét folytattak történeti, politikai kérdésekről, így a nyugati világ lehetséges fejlődési irányairól is.

Az elmúlt hónapok washingtoni eseményei, az elnökválasztás körülményei, a Capitolium ostroma, az új elnök beiktatása különös aktualitást adnak e témának, különösen Lukacs gondolatainak, aki január 31-én lenne 97 éves.

A tanácskozás résztvevői:

  • Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora
  • David Contosta, a Chestnut College professzora, John Lukacs korábbi munkatársa
  • Jeszenszky Géza történész, volt külügyminiszter és washingtoni nagykövet
  • Botos Máté történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára
  • Horkay Hörcher Ferenc eszmetörténész, kutató professzor
  • Magyarics Tamás történész, egyetemi tanár, volt nagykövet
  • Szilvay Gergely történész, újságíró

A rendezvényen magyar-angol szinkrontolmácsolást biztosítanak.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékot az ezen a linken elérhető űrlap kitöltésével lehet jelezni.

Ezt olvastad?

A Versace divatmárka neve mára fogalommá vált. A ruházati céget Gianni Versace alapította az 1970-es évek végén. Mikor és hogyan