Történetek a Balkánról. Szerbia és Trianon. A ,,láncos kutya” és Magyarország | Előadás

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 okt 24.
18:00 - 19:30

Helyszín
SZTE BTK Auditorium Maximum


Sajti Enikő és Vukman Péter közös előadása az AudMax esték Mesterek és tanítványok c. rendezvénysorozatán.

Az első előadás tartalma:
Két történet a Balkánról: 1. Szerbia és Trianon
Az előadás Nikola Pasics (1845–1926), az egyik legnagyobb formátumú szerb politikus és diplomata, a szerb békedelegátus vezetője, szerb, majd jugoszláv miniszterelnök és külügyminiszter tevékenységén keresztül mutatja be, hogyan formálódott a “kis győztes” Szerbia és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság első világháborút lezáró békével és különösen Magyarországgal szembeni álláspontja. Hogyan hatott területi követeléseikre a dinamikus szerb nacionalizmus, az antant hatalmak Monarchiával szembeni álláspontjának formálódása, Nagy-Szerbia gondolata és a jugoszláv eszme, miért és mikor döntött Nagy Szerbia helyett Jugoszlávia mellett, melyet élete végén “végzetes tévedésnek” nevezett.

A második előadás tartalma:
Josip Broz Tito neve leginkább az „imperializmus láncos kutyája” fogalomtársítással rögzült a hazai történeti emlékezetben. A délszláv népek egyik legjelentősebb, nemzetközileg talán legismertebb politikusa volt, korszakának megkérdőjelezhetetlen vezéregyénisége, aki közel 40 évig állt Jugoszlávia élén. Előadásomban ezen hosszú és fordulatokban bővelkedő életpálya egy apró szeletét, a magyar–jugoszláv kapcsolatok 1945–1956 közti alakulását vizsgálom meg részletesebben. Röviden bemutatom Tito származását, a hatalomba vezető utat, majd részletesen megvizsgálom, miként alakult Magyarország és Jugoszlávia 1945 utáni kapcsolata, hogyan vált az 1948-as szovjet–jugoszláv konfliktus hatására Titóból, a „békéért és a szabadságért folytatott harc legendás hőséből” első számú közellenség, az „imperializmus láncos kutyája”. Előadásom végén röviden arra is kitérek, miként viszonyul a délszláv államok történetírása Tito személyéhez és politikai örökségéhez.

A rendezvény Facebook-eseménye ide kattintva érhető el.

Ezt olvastad?

2021. április 9-én elhunyt Fülöp edinburgh-i herceg, aki királyi hitvesként egy életen át támogatta II. Erzsébet brit királynőt. A herceg