Trianon és a menekültek | Műhelybeszélgetés

Térkép nem érhető el

Időpont
2020 nov 04.
17:30 - 19:30

Helyszín
K11 Kulturális Központ


Folytatódik a Politikatörténeti Intézet műhelybeszélgetés-sorozata, Trianon és a menekültek címmel. 

Résztvevők:

  • Csóti Csaba, főlevéltáros, történész
  • Szűts István Gergely, történész

Moderátor: Egry Gábor történész

A Publicus Intézet friss felmérése alapján a magyarok 83%-a szerint Trianon a magyar történelem legnagyobb tragédiája, 54%-uk szerint soha nem szabad belenyugodni a döntésbe. Ugyanakkor a ma élők közvetlen tapasztalatát a történeti eseményekkel legfeljebb az jelenti, hogy 36%-uknak van rokona a szomszédos országokban és 46%-uknak van határon túlról származó ismerőse, valamint közel 60%-uk szerint Trianon közéleti témává tétele politikai érdekeket szolgál.

Mi az oka akkor, hogy Trianon ilyen érzelmeket kelt?

A Politikatörténeti Intézet Trianon utóéletét és a trianoni trauma, valamint az ehhez kapcsolódó propaganda megjelenését kívánja bemutatni. Azért választották a mindennapokat, az irodalmat, a minket körülvevő tárgyak világát és az 1920-as években Trianon arcát jelentő menekülteket, mert alapvetően ezen keresztül formálódik, mit is gondolunk és érzünk Trianonról. A sorozat záró beszélgetésén a 100. évforduló tanulságairól beszélgetnek a résztvevők.

Ezt olvastad?

Amennyiben visszatekintünk az emberiség történetére, láthatjuk, hogy azok az emberek gördítették tovább a történelem kerekét, akik új ismeretekre kívántak szert