Tudományok határterülete: a középkori Kárpát-medence környezettörténete | Konferencia

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 nov 22.
10:00 - 16:00

Helyszín
MTA Székház


A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz kapcsolódóan az MTA BTK Régészeti Intézet Tudományok határterülete: a középkori Kárpát-medence környezettörténete címmel konferenciát szervez.

Több tudományág (történettudomány, régészet, geológia, biológia, környezet- és klímakutatás) belső fejlődése, illetve formálódó kapcsolatrendszere sok fontos részeredmény után ma már lehetőséget nyújt arra, hogy számos témában új szintézist alkossunk. 2015-ben indította az MTA BTK Régészeti Intézete A Kárpát-medence középkori környezettörténete című OTKA kutatási programot, melynek részeként a pusztán történeti elemzéseknél mélyebb, természettudományos kutatásokra, lápokon végzett talajfúrások pollen- és makrofosszília-elemzéseire alapozott, korszerű környezettörténeti munka számos esetben alapvetően új forrásanyagot tudott kínálni.

A konferencia előadásai a többéves program legújabb eredményeiről számolnak be, egyben képet nyújtanak a középkori ember és környezete történelemformáló kapcsolatának sokszínű területéről, az erdőtörténet, vegetáció- és klímakutatás vagy éppen a víz- és nyersanyag-gazdálkodás táji vonatkozásainak kérdéseiről.

A részletes program ide kattintva olvasható. 

Ezt olvastad?

1944. június 6-a reggelén amerikai–brit–kanadai csapatok szálltak partra Franciaországban, hogy újabb frontot nyitva megkezdődhessen Franciaország és Nyugat-Európa felszabadítása a náci