Vajkai Júlia Éva és a Save the Children Fund magyarországi munkaiskolái a 20. század első felében

Térkép nem érhető el

Időpont
2020 dec 02.
18:00 - 19:30


Az első világháborút követően, 1919-ben egy brit testvérpár, Eglantyne Jebb és Dorothy Buxton hozta létre a mai napig működő Save the Children Fund nemzetközi humanitárius, gyermekmentő szervezetet. A DOSz Történelem- és Politikatudományi Osztály következő előadás-alkalma a ma már 117 országban jelen lévő szervezet magyarországi fiókjának történetére fókuszál.
 
Meghívott előadónk, Lengyel Nóra (ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola, Modernkori Magyarország Doktori Program) bemutatja a Save the Children Fund létrejöttének történetét, célkitűzéseit, valamint a magyarországi fiókszervezet megalakulásának körülményeit, másrészt új megvilágításba helyezi a magyar gyermekvédelem, a humanitárius segítségnyújtás és a női civil és jótékonysági tevékenységek történetét. A Save the Children Fund magyarországi fiókjának története nem választható el a szervezet adminisztrátorának, Vajkai Júlia Évának a tevékenységétől, így a teljesség igénye nélkül az ő munkássága is bemutatásra kerül. A prezentáció során a fő hangsúly a szervezet magyarországi munkaiskoláinak történetére helyeződik, kiemelve az iskolák neveléstörténeti vonatkozásait és körüljárva Vajkai elméleti írásait.
 
Lengyel Nóra doktori kutatásai során alapvetően a katolikus nők Horthy-kori (ön)reprezentációjával foglalkozik, előadása során pedig az Információs és Technológiai Minisztérium ÚNKP-19-3 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának szakmai támogatásával végzett kutatásának eredményeire fog összpontosítani, amelyek színesíthetik a magyarországi nőtörténeti kutatásokat.
 
Az előadás online, a Google Meet felületén kerül megrendezésre, melyre minden érdeklődőt hívunk és várunk. A Meet-szoba ezen a linken keresztül, a Facebook-esemény pedig innen elérhető.

Ezt olvastad?

Amikor Kolumbusz 1492-ben elérte Amerika partjait, nem tudta, hogy egy új földrészt fedezett fel: haláláig abban a tudatban élt, hogy