Veszprémi Történelmi Szalon | Kerekasztal-beszélgetés

Térkép nem érhető el

Időpont
2019 máj 08.
14:00 - 16:00

Helyszín
Völgyikút Ház


Az egykori cserháti családok képviselőivel (Csomay Zsófia építész, dr. Kiss József gyermekkardiológus főorvos, dr. Csiszár Miklós könyvtáros-szerkesztő, Horváth László üzemvezető) Márkusné Vörös Hajnalka főlevéltáros beszélget. A megjelenteket Boross István, az MNL Veszprém Megyei Levéltárának igazgatója és Gerecs József, a Völgyikút Ház és a KAZAMATA-BAU Építőipari és Kivitelező és Szolgáltató Kft. vezetője köszönti.

A veszprémi Cserhát városrész sorsa hasonló volt a budai Tabánéhoz: girbe-gurba utcáit egy hirtelen központi akarat az 1960-as évek közepén gyakorlatilag teljesen eltörölte a föld színéről, hogy egyetlen gesztussal átadja helyét a modern világnak. A történelem kereke ma már nem fordítható vissza, az egykor főként iparosok és kereskedők által lakott városrész társadalma felbomlott. Az elmúlt fél évszázadban a helyén létrejött lakótelepen is több generáció nőtt fel. Egy sok átalakításon, romboláson és újjáépítésen átesett városrész múltjának feldolgozása a veszprémi Cserhát történetét bemutató, archív fotókkal gazdagon illusztrált kötet, amely a Gizella Napokra javított, új kiadásban kerül ismét az olvasók elé.

Bemutatóját a Veszprémi Történelmi Szalon soron következő beszélgetéséhez kapcsolódva tartják meg. A beszélgetésen felidézik a Cserhát történetileg kialakult utca- és telekszerkezetét, az egykor itt lakott családok életét.

Ezt olvastad?

2024. május 16-án rendezték meg a HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete szervezésében a Nemzetképek: Magyarok románokról, románok magyarokról a 19.