A vörös sárkány karmai között | Megemlékezés és könyvbemutató

Térkép nem érhető el

Időpont
2020 febr 25.
18:00 - 22:00

Helyszín
Polgárok Háza


A titói kommunizmus áldozatainak emlékére megemlékezés és könyvbemutató

Emlékbeszédet mond : dr. Máthé Áron történész, a NEB elnökhelyettese

Wendelin Gruber börtönnaplóját bemutatja Csorba Béla és Márkus Beáta

Közreműködik: Szabó Annamária ének

Mi, a kommunista kazamaták halálra szánt, ártatlan foglyai az igazsággal tartozunk a szabad világnak. Amikor a terror több mint tíz éve után a Gondviselés külön szándékából a vasfüggöny mögül áttelepülhettem a szabad világba, sokat faggattak az ottani életkörülményekről. Elbeszélésemet gyakran fogadták fejcsóválva, mintha beszámolóm értelmetlen fantáziaszülemény lett volna. Hiszen a nyaralóvendégek az Adriai-tenger partján más oldaláról ismerhették meg Tito országát. Kétségkívül Tito személyes sikerének számít, és ezt végső soron a világpolitikai konstellációnak is köszönhette, hogy újból és újból képes volt párturalmi rendszerével együtt a világpolitika színpadán kötélen táncolva meglepő zsonglőrmutatványait előadni, miközben jobbra és balra is rámosolygott közönségére. Neki és utódainak újból és újból sikerült megmenteniük ingadozó hatalmukat, persze csak rabságban tartott népeik és munkásosztályuk gazdasági kiárusítása árán. Noha ez utóbbiaknak megígérte a munkások paradicsomát, most hagyja őket kivándorolni a kapitalista „pokolba”, hogy országa szűkös devizapiacát ezzel állítsa helyre, vagy óvja meg az egyéb, belső megrázkódtatásoktól.
A vörös sárkány karmai között című könyvvel a hanyatlás, a megsemmisítés és a megfojtás egyik korszakának kultúrtörténete indul most útjára a nagyvilágba. E kor krónikása nem tartja túlzottnak a kijelentést: A vajdasági megsemmisítő táborok a modern történelem legsötétebb oldalai közé tartoznak.

Wendelin GRUBER

Ezt olvastad?

Németh Balázs vezetésével ez évben először szervezett önálló tematikus túrát az osztrák-porosz háború helyszíneire a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtörténelem Tanszéke.