A globális gazdaság térbeli mintái | Konferencia és könyvbemutató

Térkép nem érhető el

Időpont
2019 nov 05. - 2019 nov 07.
08:30 - 13:00

Helyszín
Budapesti Corvinus Egyetem, C épület


Hogyan találunk oda valahová? Hogyan használjuk a teret? Mitől lesz valami a térben látható?

Az emberi közlekedésben robbanásszerű változás várható. Az új technológiák megjelenésének vakító fénye mögött azonban mindig az ember áll. És bár a technológia az észlelés korlátait is tágítani tudja, de ennek elméleti kerete mindig is az ember marad. Ezért fontos, hogy az általunk bejárt terekben tudatosan közlekedjünk. A tájékozódás az életünk fontos része, több területen használjuk, ennek megfelelően a mental mapping egy interdiszciplináris terület, elsősorban a környezet-pszichológia, a kulturális antropológia, a földrajz és az urbanisztika érdeklődési körébe vág.

A mentális térképezés – a tájékozódás tudománya.

A konferencián a mentális térképekkel foglalkozó szakemberek találkoznak és osztják meg tudásukat, tapasztalatukat, kutatási eredményeiket egymással és a közönséggel. Nem érdektelen kérdések ezek gyakorlati szempontból sem, pl. marketing, városfejlesztés, turisztikai desztináció vagy a navigációs rendszerek fejlesztése során. A tájékozódás digitális támogatása, az önvezető rendszerek fejlődése a tájékozódás-tudományt is komoly kihívások elé állítja.

A konferencia első napján szimpóziumot tartunk. A szimpózium angol nyelvű, és a célja, hogy az akadémiai szféra szakemberei bemutathassák nemzetközi projektjeiket. A workshopok célja a tájékozódással foglalkozó tudományos szféra és az alkalmazási területek közötti átjárás és találkozás megteremtése, aktív eszmecsere.

A konferencia első estéjén a mentális térképészek, névjegyként egy tematikus tanulmánykötetet mutatnak be, amely kísérőprogramja Barbara Tversky (A Stanford Egyetem pszichológus professzora) Cognitive maps, cognitive collages, and spatial mental model című előadásának. 

A konferencia workshopjain foglalkozunk

 1. az önvezető tájékozódással (NAVIGÁCIÓ);
 2. a tömegrendezvényeken való tájékozódás, tömegirányítás problémájával (SZIGET);
 3. orientáció és kulturális fogyasztás témakörével (FOGYASZTÁS)
 4. a tájékozódás városfejlesztésben megjelenő kihívásokkal (VÁROSFEJLESZTÉS).
 5. és a kutyások, kutyasétáltatók városi tájékozódásával (KUTYÁS SÉTÁLÁS);

Az International Mental Map Association Platform megalakulása óta törekszik, hogy a nemzetközi mentális térképészeti kutatás Kárpát-medencei kutatóműhelye legyen, bemutassa és népszerűsítse a mentális térképészeti módszertant, elméleti és gyakorlati alkalmazási lehetőségeket. A konferencia, egy hosszú sorozatba illeszkedik: 2007-ben Budapesten, 2011-ben Temesváron és Szegeden, 2015-ben, majd 2017-től évente Budapesten kerültek megrendezésre az International Mental Map Association Platform szakmai rendezvényei, melyek jelentős közösségformáló erővel is bírtak: az elmúlt években nem csak a Kárpát-medencében dolgozó szakemberek, hanem a nemzetközi színtéren kutatók között is szoros közösség, hálózatosodás, egyfajta szakmai műhely kovácsolódott.

Kiemelt előadók:

 • TVERSKY, Barbara (Professor Emerita of Psychology at Stanford University)
 • MATEI, Sorin A. (Assoc. Dean, Purdue University)
 • CSÉFALVAY, Zoltán (Senior Scientist JRC, academic professor)
 • LETENYEI, László (Director of Economic Anthropology Center, Corvinus U. of Budapest)
 • MÁRTONFFY, Miklós (Chief Urbanist of Budapest Townhall)
 • KERECSEN, Tamás (Chief Technology Officer, NNG)
 • BODÓ, Péter (CEO Route4U Smart accessibility)
 • DOBAI, Tibor (Technology Officer, Route4U Smart accessibility)
 • KÁDÁR, Tamás (Sziget Festival, CEO at Sziget Cultural Management Ltd.)
 • PONGRÁCZ, Péter (Assoc. prof., ELTE, Ethology dpt.)

Szeretettel várunk minden érdeklődőt! Részletes program ide kattintva elérhető.

A konferencia nyelve: angol és magyar A részvétel ingyenes. 

Ezt olvastad?

Az 1968-as francia diáklázadásokról szóló cikksorozatunk első részében megismerhettük az újbaloldali diákság lázadásához ideológiai muníciót biztosító filozófiai irányzatokat, valamint az