Rólunk

Az Újkor.hu – A velünk élő történelem történettudományi ismeretterjesztő portál tevékenységének célja, hogy a tudományos ismeretterjesztés eszközével a múltat, valamint az azt kutató történettudományt részletesen bemutassa a nagyközönségnek. Elsődleges szempontjaink: a történelem, a tudomány és a tájékozottság.

A szerkesztőség tizenegy tagból áll, akik a történettudomány legváltozatosabb területein dolgoznak főállásban. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a fiatal történészeknek, újságíróknak is lehetőséget adjunk tehetségük megmutatására, és hogy a szakmában régóta dolgozó történészek is publikáljanak a honlapon. Közel negyven állandó szerzőnk mellett már több mint kétszázan jelentettek meg cikkeket portálunkon. Egyetemekkel, kutatóintézetekkel és közgyűjteményekkel együttműködve garantáljuk, hogy szakmai alapon tájékoztatjuk olvasóinkat. Arra törekszünk, hogy a történelem iránt érdeklődő nagyközönséget és a történész szakmát országszerte és generációkon átívelve fogjuk össze.

Ha a múltról beszélünk, akkor a jelenhez szólunk, és a jövőt akarjuk építeni. Hibás tehát minden olyan történelem-szemlélet, amelyből hiányzik ez az igény. A céltalan múltba révedés nem lehet a jelen felelős döntéseinek alapja és a jövő tudatos építésének útja. A történelem érdekes, és a mának szól, így szeretnénk elvinni az emberekhez.

Az Újkor.hu nyolc rovatában igyekszünk a történelmet és a történettudományt a lehető legszélesebb aspektusában bemutatni, méghozzá naprakészen és közérthetően. A Beszámoló rovatban történettudományi rendezvényekről (konferenciákról, előadásokról, könyvbemutatókról, filmvetítésekről) tudósítunk. Aktuális rovatunkban hírek, programajánlók és felhívásokat olvashatóak, Lapozó rovatunk célja könyvismertetések, recenziók és időszaki kiadványok ismertetése. Hagyományos értelemben vett ismeretterjesztő cikkeket a Magyar történelem és Világtörténelem rovatainkban közlünk. A Portré rovatban interjúkat közlünk a tudományos élet szereplőivel, azért, hogy a történészi hivatás népszerűsítése mellett eloszlassuk azokat a hagyományos sztereotípiákat és tévhiteket, amelyek e szakmát övezik. Oktatás rovatunkban történelemoktatással kapcsolatos cikkek jelennek meg, a Mozgókép rovatban történésszemmel elemezzük a történelmi filmeket és filmsorozatokat, tehát elsődlegesen azt vizsgáljuk, mennyi valóságalapja van egyes alkotásoknak. Naptárunk pedig a történelemhez kapcsolódó eseményeket gyűjti.

Az Újkor.hu önkéntes alapon működő, független portál, kiadja az Újkor Alapítvány.

Bármilyen összegű egyszeri vagy rendszeres támogatás nagy segítség a munkánkban és a céljaink megvalósításában. A támogatási lehetőségekről bővebben itt tájékozódhat.

Facebook oldalunk.

Ha kérdése vagy javaslata van, keressen minket az info@ujkor.hu címen keresztül.