Személyes források, nemcsak személyes történelem | 9. Műegyetemi Levéltári Nap – ELMARAD!

Térkép nem érhető el

Időpont
2020 Már 18.
10:00 - 13:00

Helyszín
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem


 A fokozott járványügyi védekezéssel összefüggő intézkedések következtében a március 18-ára meghirdetett rendezvényünket későbbi időpontban tartjuk meg, a tervek szerint változatlan programmal.

A 9. Műegyetemi Levéltári Nap témája a levéltárakban őrzött magániratokkal kapcsolatos kérdések megvitatása: gyűjtésének, feldolgozásának, használhatóságának és hasznosulásának biztosítására irányuló jó gyakorlatok bemutatása.

A levéltárakban, köztük az egyetemi szaklevéltárakban is egyre növekvő számban találhatók kisebb-nagyobb személyi irategyüttesek (a felsőoktatási intézmények levéltáraiban döntően egyetemi polgárok irathagyatékai). Ezek a dokumentumok nemcsak egy-egy ember vagy család életének forrásai, hanem számos más területen (politikatörténet, társadalomtörténet, helytörténet, egyetemtörténet stb.) is jól hasznosíthatók a kutatók és érdeklődők számára.

A konferencia előadói több levéltártípus, illetve kutatási téma képviselői. Az utolsó két előadás pedig kifejezetten egy, a BME Levéltárban őrzött, kiemelkedő forrásértékkel bíró személyi hagyaték kutatási lehetőségeire hívja fel a figyelmet (Hegedős Károly építészmérnök élete történetét kilenc, egyenként több száz oldalas memoárkötetben vetette papírra). A rendezvénnyel egyidőben válik megtekinthetővé az idén 125 éve született egykori műegyetemi hallgató emlékére összeállított tárlat is.

A konferencia részletes programja innen letölthető.

Ezt olvastad?

Amikor 1968 végén egy riporter megkérdezte Hannah Arendt – a 20. század egyik legnagyobb politikai teoretikusának – véleményét a történtekről,