Kvízre fel az “Újkor.hu – az év Országjárója 2015” címért!

Játszani jó. Játszva tudást szerezni még jobb. Ezért mai írásunkban egy történelmi kvízjátékra invitáljuk olvasóinkat. Országjáró rovatunk cikkeinek alapján tíz kérdést teszünk föl. Segítségképpen egy-egy vonatkozó cikket ajánlunk figyelmükbe, figyelmetekbe. Nem kevésbé értékes címet sorsolunk ki a megfejtők között: A helyes válaszokat beküldők közül egy valaki az „Újkor.hu – az év Országjárója 2015” cím tulajdonosa lesz a vele járó előnyökkel együtt.

A megfejtéseket Facebook-üzenetben, vagy az info@ujkor.hu e-mail címre várjuk 2015. augusztus 4. (kedd) éjfélig az „Újkor.hu – az év Országjárója 2015” jeligével, vagy tárggyal. Másnap kerül sor az eredményhirdetésre.

*****

Frissítés 2015. augusztus 5.: Köszönjük mindenkinek, aki jelentkezett a játékra, a nyertest kisorsoltuk nevét a cikk végén közöljük.

*****

1. Melyik népszerű regénynek állít emléket a zalavári Kis-Balaton Ház?

A)    Utas és Holdvilág

B)    Tüskevár

C)    A kőszívű ember fiai

D)    Kitömött barbár

Segítség: Zalában járva minden történelem iránt érdeklődőnek ajánlott program a Zalavár-Zalaszabar összekötő út mentén található Zalavári Történelmi Emlékpark és a szintén itt található Kis-Balaton Ház felkeresése. Az utóbbi években kialakított turisztikai látványosság szép példája a regionális fejlesztésnek. Bővebben…

2. Ki volt Klimo György?

A)    Tábornok az első világháborúban

B)    Nyomdász

C)    Pécsi püspök

D)    Szepesi prépost

Segítség: „A könyvtár küszöbét titkon át ne lépd. A polcokhoz ne nyúlj. Kérd a könyvet, amelyet olvasni óhajtasz. Használd azt, de őrizd meg tisztán, ne rongáld hasogatással, szurkálással, sem jeleket bele ne rójj. Könyvjelzőt belehelyezned és bármit kijegyezned szabad. Másolván a könyvre ne könyökölj, papirost se tégy reá és jó messze, jobb felől tartsd a tintát meg a porzót. Ostoba, üres fecsegő maradj távol. Csendben légy, hangos olvasással másokat ne zavarj. Elmenvén a könyvet csukd be. A kicsit add vissza a felügyelőnek, a nagyot reá bízva hagyd az asztalon. Fizetned semmit sem kell. Gazdagabban távozz, térj vissza gyakrabban!” Bővebben…

3. Hol található az Erotikus Panoptikum?

A)    Keszthelyen

B)    Tihanyban

C)    Miskolcon

D)    Gödöllőn

Segítség: Korunkra a múzeumok nem dohos szagú, poros vitrinek gyűjtőhelyei, hanem a szabadidő eltöltésének hasznos színterei. Hazánk számos közgyűjteménye felismerte, hogy a látogatók becsábításához több kell, mint régi tárgyakat felsorakoztatni. Meghökkenteni, elborzasztani, sokkolni kell, és el kell érni, hogy mindezek közben szerezzenek ismereteket, szinte észrevétlenül szívják magukba letűnt korok hangulatát, üzenetét. Úgy fest, a magyar koronás fők mellett elsősorban a középkori tortúrák eszközei és a magánélet történetének pikáns fejezetei ihlették meg eddig leginkább a kiállítások megálmodóit. Bővebben…

4. Nagyságrendileg hány ember volt beszervezve a Belügyminisztérium részeként működő államvédelmi egységekbe 1956-ig?

A)    1000

B)    200

C)    30000

D)    100000

Segítség: A Görbe tükör 1989, a rendszerváltás 25. évfordulóját ünneplő rendezvénysorozat és a „Volt egyszer egy rendszerváltás” című Debreceni Egyetem Történész Hallgatók Egyesülete által szervezett Történelem szakhét egyik legizgalmasabb programján az állambiztonsági szolgálat gépezetével ismerkedhettek meg az érdeklődők. A Történelmi Intézet könyvtárában október 20-án megrendezett eseményen az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának három munkatársa beszélgetett a Hálózat kialakulásáról és működéséről, a beszervezések mikéntjéről, a megmaradt iratanyagok hozzáférhetőségéről és a publikálás nehézségeiről. A beszélgetésen sok kérdés tisztázódott és sikerült eloszlatni néhány városi legendát is. Bővebben…

5. Mikor járt Priskos rhétór bizánci követ Attila, a hunok nagykirálya udvarában?

A)    Kr. u. 395-396

B)    Kr. u. 448-449

C)    Kr. e. 11-12

D)    Kr. u. 439-440

Segítség: 2015. február 25-én a Debreceni Egyetemen került sor a Magyar Tudományos Akadémia-Debreceni Egyetem, Bárány Attila vezette „Magyarország a középkori Európában”  Lendület Kutatócsoport által támogatott két új könyv bemutatására. Bővebben…

6. Mikor készült a hazai robotika első lépcsőfokát képező Katica?

A)    1867

B)    2000

C)    1957

D)    1980

Segítség: Napjaink elválaszthatatlan részét képezi már az informatika, a számítástechnika, mivel például a jelen beszámolót is egy számítógépen/táblagépen/telefonon olvassuk. A számítástechnika története mindvégig fejlődött az emberiséggel együtt, de a leglátványosabb szakasz a második világháborút követően valósult meg és tart napjainkban is. A „Bitektől a Byte-okig” című szegedi tárlat is ezt a hosszú történelmi ívet tárja a látogatók elé. Bővebben…

7. Melyik megyei levéltár nyerte el 2014-ben a Magyar Levéltárosok Egyesülete „Az Év Levéltára” címét?

A)    MNL Győr-Moson-Sopron Megyei Levéltár

B)    MNL Csongrád Megyei Levéltár

C)    MNL Somogy megyei

D)    MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára

Segítségként a levéltárak munkájáról, eredményeiről, rendezvényeiről cikkeinkből tájékozódhattok:

MNL Győr-Moson-Sopron Megyei Levéltár

MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára

MNL Csongrád Megyei Levéltár

MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára

MNL Tolna Megyei Levéltár

8. Mivel ünnepelték a Magyar Tudomány Ünnepét 2014 novemberében az SZTE BTK-n?

A)    A Kar egyetemi tanárainak bemutatkozó előadásával.

B)    A „Nyitott Egyetem” programmal

C)    Egyetemtörténeti kvízzel

D)    Ingyen halászléosztással

Segítség: A Magyar Tudomány Ünnepét 2003-ban foglalták törvénybe, elismerve ezzel a tudomány kiemelten fontos szerepét. Azóta minden év novemberében országszerte programsorozatok keretében tisztelegnek a tudomány és a tudományos élet előtt. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara is csatlakozott e kezdeményezéshez. Bővebben…

9. 2014-ben milyen történeti eseménynek NEM volt évfordulója?

A)    A konstanzi zsinatnak

B)    Roma Holocaustnak

C)    A Milánói Ediktumnak

D)    Az első Világháborúnak

Segítség:  itt, itt és itt.

10. Melyik erdélyi fejedelem koronájának rekonstrukcióját leplezték le Hajdúnánáson 2014-ben?

A)    II. Apafi Mihály

B)    Bethlen István

C)    Bocskai István

D)    Báthory István

Segítség: 2014. július 31-én a hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal Dísztermében a Hajdúnánás Város Önkormányzata, a Doktoranduszok Országos Szövetsége és a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolája közreműködésével “A hajdúk nyomában” című konferencia került megrendezésre. Bővebben…

Újkor.hu

*****

Kvízjátékunk nyertese és az “Újkor.hu – Az év Országjárója 2015” cím birtokosa Kovács Kinga olvasónk. Gratulálunk neki!
A helyes megfejtések az alábbiak:

1. B
2. C
3. A
4. C
5. B
6. C
7. D
8. A
9. C
10. C

Ezt olvastad?

"Útlevél, gyönyörű szó, akár a szerelem" – fogalmaz Földes László Hobo, a Csavargók Tízparancsolata című önálló estjében. S bár nem