Betekintő

Itt vannak! – Szelfielőzmény a Nemzeti Múzeum kiállításán

A Budapesti Fotófesztivál keretében, Itt vannak! címmel időszaki fotókiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén, a Kálvin tér felől a Múzeum utcában.

Egy világsajtót bejárt magyar kutatási projekt

Egy hosszabb januári pihenőt követően 2017. február 21-én került megrendezésre az idei első Történész Sörest. A korábbi előadásokhoz hasonlóan ismét csordulásig telt a Klisé Bár érdeklődőkkel. Az est folyamán I. Szulejmán szultán egykori zarándokvárosának, Turbéknak a történészi, geográfiai, régészeti módszerekkel történő feltárásáról hallhattunk egy érdekfeszítő előadást a projekt vezetőjétől, Dr. Pap Norbert (PTE-TTK), történész-geográfustól.

Fény- és színjáték - az 1867-es koronázás és a Nagy Háború képei

2017. március 9-én bemutatták Tomsics Emőke (Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára) Kacagány és camera – Az 1867-es koronázás fényképei a Magyar Nemzeti Múzeumban, valamint Háborúképek – Amatőrök és haditudósítók harctéri felvételei az első világháborúból c. köteteit a Magyar Nemzeti Múzeum Utolsó felvonás – IV. Károly koronázása – 1916 c. időszaki kiállításának keretében.

Beszámoló az Őstörténeti Kerekasztalról

Őstörténeti tudományos kerekasztal-beszélgetést szervezett az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzatának Történeti Intézeti Képviselete. De nem csupán a történelem szakos hallgatókat érdekelte jelenlegi őstörténeti kutatásaink aktuális állása, hiszen az intézet könyvtárában rendezett beszélgetésen rengeteg érdeklődő vett részt.

Szexuális másság és kirekesztés – a Korall 66. számának bemutatója

Február utolsó napján a Korall Társadalomtörténeti Folyóirat és az LMBT Történeti Hónap közös szervezésében megtartották a folyóirat 66. Szexuális másság és kirekesztés című tematikus számának a bemutatóját. A lapszámot Hadas Miklós, a Corvinus Egyetem oktatója mutatta be a felelős szerkesztő, Somorjai Szabolcs, gazdaságtörténész társaságában.

„Számukra is felfoghatatlan volt, hogy mitől lettek mások”

Kelbert Krisztina Szemtől szemben. Képek a szombathelyi zsidóság történetéből című, első ránézésre is grandiózus kötetét február 22-én mutatták be a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. A könyv, amely tulajdonképpen egy hasonlóan nagyszabású kiállítás katalógusa, „Holokauszt-album” is egyben, több száz fotográfián keresztülszűrve, megrázó erővel beszéli el nekünk, hogyan élték mindennapjaikat, hogyan tartoztak össze, miként próbáltak megmaradni az embertelenségben és milyen sorsokat cipeltek a szombathelyi zsidó közösség tagjai.

Oldalak