Rólunk

Az Újkor.hu – A velünk élő történelem történettudományi ismeretterjesztő portált azzal a céllal alapítottuk meg, hogy hidat képezzünk a szakma és a nagyközönség között. Ha a múltról beszélünk, akkor a jelenhez szólunk, és a jövőt akarjuk építeni. Számos társadalmi probléma gyökereit a múltból érthetjük meg, ismernünk kell mindazt, ami mögöttünk van. A történelem ráadásul érdekes is, tehát minden szempontból érdemes arra, hogy foglalkozzunk vele. Jelszavaink: történelem, tudomány, tájékozottság.

A szerkesztőség tagjai a történettudomány legváltozatosabb területein – tudományos kutatóként, muzeológusként, intézményi kommunikátorként, középiskolai tanárként, egyetemi oktatóként – dolgoznak főállásban. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a fiatal történészeknek, újságíróknak is lehetőséget adjunk tehetségük megmutatására, de azt is, hogy a nagy szakmai múlttal rendelkező történészek is publikáljanak nálunk. Főállásaink, végzettségünk és együttműködő partnereink jelentik a garanciát arra, hogy szakmai alapon tájékoztatjuk olvasóinkat. Arra törekszünk, hogy a történelem iránt érdeklődő nagyközönséget és a történészi szakmát országszerte és generációkon átívelve fogjuk össze.

Az Újkor.hu nyolc rovatában igyekszünk a történelmet és a történettudományt a lehető legszélesebb aspektusában bemutatni, méghozzá naprakészen és közérthetően. A Beszámoló rovatban történettudományi rendezvényekről (konferenciákról, előadásokról, könyvbemutatókról, filmvetítésekről) tudósítunk. Aktuális rovatunkban hírek, programajánlók és felhívásokat olvashatóak, Lapozó rovatunk célja könyvismertetések, recenziók és időszaki kiadványok ismertetése. Hagyományos értelemben vett ismeretterjesztő cikkeket a Magyar történelem és Világtörténelem rovatainkban közlünk. A Portré rovatban interjúkat közlünk a tudományos élet szereplőivel, azért, hogy a történészi hivatás népszerűsítése mellett eloszlassuk azokat a hagyományos sztereotípiákat és tévhiteket, amelyek e szakmát övezik, továbbá életrajzokat közlünk. Oktatás rovatunkban történelemoktatással kapcsolatos cikkek jelennek meg, a Mozgókép rovatban történésszemmel elemezzük a történelmi filmeket és filmsorozatokat, tehát elsődlegesen azt vizsgáljuk, mennyi valóságalapja van egyes alkotásoknak. Naptárunk pedig a történelemhez kapcsolódó eseményeket gyűjti.

Az Újkor.hu első öt évéről ide kattintva olvashat(sz).

Az Újkor.hu önkéntes alapon működő, független portál, kiadja az Újkor Alapítvány.

Bármilyen összegű egyszeri vagy rendszeres támogatás nagy segítség a munkánkban és a céljaink megvalósításában. A támogatási lehetőségekről bővebben itt tájékozódhat.

Facebook oldalunk.

Kérdéseket vagy javaslatokat az info@ujkor.hu címre várunk.