„Még nem a mi történelmünk?” – A délszláv háborúk emlékezete és oktatása Magyarországon | Konferencia

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 dec 15.
10:30 - 17:30

Helyszín
ELTE BTK Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtár


„Még nem a mi történelmünk?” Tudományos konferencia az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 2017. december 15-én.

A Történészhallgatók Nemzetközi Szövetségének (ISHA) budapesti szekciója a Történelemtanárok Egyletével (TTE) együttműködésben 2017. december 15-én 10.30-as kezdettel tudományos konferenciát szervez az ELTE BTK Szekfű Gyula Könyvtárában. A rendezvény az Európai Történelemoktatók Nemzetközi Szervezete (EUROCLIO) által szervezett, az Európai Bizottság által támogatott „Learning a History That is Not Yet History” nemzetközi projekt keretében valósul meg.

A konferencia témája a délszláv háborúk magyarországi emlékezetének töredezettsége és azok megjelenése az oktatásban. A téma magyarországi és határon túlról érkező kutatóinak segítségével az alábbi kérdésköröket vizsgáljuk:

– Milyen csomópontok mentén sűrűsödnek a háborút elszenvedő közösségek emlékei, milyen idő- és hangsúlybeli változásokat figyelhetünk meg?

– Létrejöhet-e egységes narratíva, vagy egymás mellett párhuzamosan működő diskurzusok maradnak jellemzők?

– Mi szükséges ahhoz, hogy a kérdéskör oktathatóvá váljon?

A rendezvény fő kérdése tehát, hogy egymástól elszigetelt, egyéni emlékezetek hogyan válhatnak a kollektív emlékezet részévé, szükség van-e erre a folyamatra ahhoz, hogy ez a Magyarországot is érintő konfliktus beemelhető legyen a történeti diskurzusba és az oktatásba.

Facebook-esemény: Még nem a mi történelmünk? – Not Yet Our History? #NotYetHistory

Helyszín: ELTE BTK Szekfű Gyula Könyvtára (1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8)

Forrás: NotYetHistory Budapest

Ezt olvastad?

A bécsi Hofburg Lipót-szárnya (németül: Leopoldinischer Trakt der Wiener Hofburg) vitathatatlanul a palotakomplexum legsokoldalúbb épületrészei közé tartozik. Több, mint 350