A pozsonyi Erzsébet Tudományegyetem elhelyezése Trianon után

Térkép nem érhető el

Időpont
2022 febr 01.
18:00 - 19:00

Helyszín
VERITAS Történetkutató Intézet


Február 1-jén, kedden 18 órakor rendezik meg a VERITAS-estek sorozat hatvannyolcadik vitáját A pozsonyi Erzsébet Tudományegyetem elhelyezése Trianon után címmel. A témát Ujváry Gábor intézetvezető moderálása mellett Lengvári István, a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Levéltárának főlevéltárosa, levéltárvezetője és Kissné Bognár Krisztina, a VERITAS szaklevéltárának vezetője tárgyalják meg.

A beszélgetés elején a magyarországi felsőoktatás történetének rövid átfogó bemutatás után, a pozsonyi Erzsébet Tudományegyetem megalakulásának legfontosabb fordulópontjait, a néhány éves pozsonyi működés körülményeit, sajátosságait, a csehszlovák bevonulás utáni helyzetét foglalják össze a beszélgető partnerek. Az est az előzmények áttekintése után az egyetem menekülésének, az ideiglenes budapesti elhelyezkedésének bemutatásával folytatódik. Az érdeklődők megismerkedhetnek a magyarországi kultúrpolitika vezetőinek a menekült egyetemek további működésével kapcsolatos elképzeléseivel, az 1921 júniusában elfogadott, a pozsonyi és kolozsvári egyetem ideiglenes elhelyezéséről rendelkező 1921. évi XXV. törvénycikk elfogadásához vezető úttal. Végül szóba kerülnek a pécsi berendezkedést előkészítő két éves szervező munka nehézségei és eredményei.

Ezt olvastad?

A Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport 2024. május 2. és 4. között immár tizedik alkalommal rendezte meg hagyományos, egyháztörténeti konferenciával