A magyar kultúra napja a Fiumei Úti Sírkertben

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 jan 22.
10:00 - 16:00

Helyszín
Fiumei Úti Sírkert


A magyar kultúra napján is ingyenes sétákkal várnak mindenkit a Fiumei Úti Sírkertben.

Részletek és jelentkezés: http://fiumeiutisirkert.nori.gov.hu/sirkerti-setak

10.00 Művészparcella
A Művészparcella a Fiumei Úti Sírkert egyik legkülönlegesebb része. A terület elnevezésével ellentétben nemcsak képzőművészek, színészek, írók és zenészek nyugszanak itt, hanem neves sportolók, politikusok, orvosok is. Elsétálunk Munkácsy Mihály, Radnóti Miklós és Jókainé Laborfalvi Róza síremlékéhez. Kiderül, ki vett részt a Titanic utasainak mentésében, és mi a közös Vörösmartyban és a zserbó szeletben.

12.00 „Ami bennem lélek” – irodalmi séta
A temetőkertben nemcsak a csend lírai: a lombos fákkal szegélyezett utakon sétálva a magyar irodalom nagyságait idézzük meg. Útközben kalandos életutakkal, szövevényes szerelmekkel, borospohár mellett elmondott történetekkel találkozunk. Kiderül, ki volt az első fröccsöző költőnk, mint ahogy az is, ki hódította meg verseivel a legtöbb női szívet.

14.00 Nők, múzsák, sorsok
Az ókori görögök úgy tartották, a költészet a múzsák ajándéka. De mi történik a múzsákkal, ha elveszítik költőiket, íróikat, rajongóikat, akiknek jóvoltából ideig-óráig még a férfiak által uralt 19. században is vetült rájuk némi dicsfény. Sorsuk törvényszerűen az elszegényedés, bukás és magányosság? A Fiumei Úti Sírkertben nyugvó Szendrey Júlia, Holics Janka, Harmos Ilona, Török Sophie és mások életének olyan pillanataira irányítjuk figyelmünket, ami többnyire nem kerül be az irodalomtörténeti feldolgozásokba, de gyakran még a családi legendáriumokba sem.

Részletek és jelentkezés: http://fiumeiutisirkert.nori.gov.hu/sirkerti-setak

Forrás: Facebook-esemény

Ezt olvastad?

Hogyan veszett el Magyarország kulcsa, a Délvidék kapuja? Miként került török kézre 1521-ben a 65 évvel korábban sikerrel megvédett Nándorfehérvár?