Az Agent Orange Vietnamban

1954 és 1975 között a két részre szakadt Vietnamban a Vietnami Köztársaság küzdött a Dél-Vietnami Nemzeti Felszabadítási Fronttal (DNFF, ismertebb nevén Vietkong). A DNFF katonái a sűrű lombozatú esőerdőkben gerilla-hadviselést folytattak és könnyűszerrel rajtaüthettek a köztársasági erőkön. Az ellenség harcmodora miatt a Vietnami Köztársaság is új stratégia kidolgozására kényszerült.

 

Még 1961-ben Ngo Dinh Diem, dél-vietnami elnök arra kérte az amerikai kormányt, hogy hajtsanak végre lombtalanító hadműveleteket országában. 1961 novemberében John F. Kennedy engedélyt adott a „Ranch Hand” fedőnevű hadművelet végrehajtására. Az amerikai permetező gépek célpontjai elsősorban a dzsungelek és a Vietkong területein lévő rizsföldek voltak. Ezzel az akcióval akarták ellehetetleníteni a DNFF csapatainak rejtőzködését és élelmiszerellátását.

A hadművelet 1962 elején kezdődött és 1971-ig 77 millió liter gyomirtót szórtak szét a célterületeken. Többek között az Agent Purple, Agent Pink és Agent Orange nevű vegyszereket vetették be, utóbbit a legnagyobb mennyiségben. A narancssárga hatóanyag 1:1 arányú keveréke volt a 2,4-diklór-fenoxi-ecetsavnak (2,4-D) és a 2,4,5-triklór-fenoxi-ecetsavnak (2,4,5-T). A szer eredetileg a növényzetet pusztította volna, de a gyártása során dioxin vegyülettel szennyeződött, amely örökletes betegségeket idézett elő. Tovább fokozta a helyzetet, hogy a gyomirtó bekerült a táplálékláncba, növelve a gége- és a prosztatarák kialakulásának esélyét. A permetezett területeken a csecsemők gyakran sokujjúsággal, nyúlszájúsággal és értelmi fogyatékossággal születtek.

 

A Vietnamban harcoló amerikai katonákat úgy tájékoztatták, hogy az Agent Orange nem jelent veszélyt az emberi szervezetre, illetve mellékhatása sincsen. A háború alatt többször is előfordult, hogy a dzsungelben menetelő amerikai csapatokra szórták a permetet. Az amerikai veteránok hazatérésük után egészségügyi problémákra kezdtek panaszkodni, feleségeik többször elvetéltek, gyermekeik rendellenességekkel születtek.

1971-ben az ENSZ határozatot adott ki, amelyben felfüggesztették a vegyszerek katonai alkalmazását, a hatóanyag maradékát a Johnston-atollra szállították, majd 1977-ben megsemmisítették. 1980-tól az amerikai veteránokat tömörítő szövetség több pert indított az Agent Orange gyártói ellen és 1984-ben pert nyertek 180 millió dollár kártérítési összeggel. A háború alatt 400,000 vietnami lakos halt meg a gyomirtó hatóanyagaitól, 3 millióan egészségügyi károsodást szenvedtek, illetve 500,000 gyermek született rendellenességekkel. A vietnami áldozatok tekintetében az USA nem ismerte el felelősségét.

2002-ben az Egyesült Államok és Vietnam az Agent Orange környezetkárosító hatásairól tartott konferenciát, valamint tárgyaltak egy közös kutatóprogram beindításáról is. 2005-ben ezek a tárgyalások megrekedtek, ugyanakkor az amerikai kormány környezetvédelmi szervezete, együttműködve a vietnami kormánnyal, felmérte az egykori Da Nang-i amerikai légitámaszpont dioxin-szennyezettségét. Ugyanebben az évben alapították meg az Agent Orange közös tanácsadói szervezetét, amelynek feladata a dioxinszennyezés megtisztítása, műszaki segítségnyújtás és tudományos együttműködés.

2006-ban George W. Bush elnök tett látogatást Vietnamban, ekkor Triet vietnami elnökkel közös nyilatkozatot adott ki, hangsúlyozva a háborúból örökölt dioxinszennyezés hosszú távú környezetvédelmi és egészségügyi következményeinek kiküszöbölését. Bush 2007 májusában 3 millió dolláros keretet biztosított az egykori amerikai légi bázisok és környezetük megtisztítására. Azokon a repülőtereken, amelyeken a defoliáns vegyszereket tárolták, még mindig magas dioxinszennyezettség mérhető, egészségügyi veszélyt jelentve a lakosságra. A vietnami kormány állami elsőbbséggel kezeli a Bien Hoa-i, a Da Nang-i és a Phu Cat-i légitámaszpontok méregtelenítését.

A Telegraph 2012. augusztus 9-én közölt cikke szerint az Egyesült Államok elkezdte megtisztítani az érintett vietnami területeket az Agent Orange-tól. A program keretében a Közép-Vietnamban található Danang légi támaszpontot tisztították meg. Az eljárás keretében speciális konténereket alkalmaztak, amelyek nagy hőfokon oxigénre és szén-dioxidra bontják le a dioxinokat. A 2000-es évek elején több vegytisztító műveletre került sor, de Hanoi szerint a mai napig 3 millió fő azoknak a száma, akik ki vannak téve az Agent Orange hatásainak, egymillióan küzdenek egészségügyi problémákkal, ezek közül vagy 150,000-en születettek rendellenességekkel. Az Agent Orange használata a vegyi hadviselés elrettentő példája maradt napjainkban is.

Külső hivatkozások:

Butler, David: Connections: The early history of scientific and medical resarch on „Agent Orange” Journal of law and policy 8 (2005)

Kloska Tamás: Az Agent Orange – vegyi hadviselés a vietnami háborúban

http://napitortenelmiforras.blog.hu/2015/07/31/az_agent_orange_vegyi_hadviseles_a_vietnami_haboruban  (2016. 01.02.)

Kucsora István: Istent majmolva 4.- Az Agent Orange

http://vilagmagyarsaga.hu/?p=658  (2016.01.04.)

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/vietnam/9464173/US-begins-landmark-project-to-clean-up-Agent-Orange-in-Vietnam.html  (2016.01.07.)

Ezt olvastad?

Lev Alekszandrovics Danyilkin (1974–) ukrán származású orosz író, újságíró, irodalomkritikus és műfordító, több életrajz szerzője, az orosz Nagy Könyv Díj
Támogasson minket