Előre! Mexikóba!” – Magyar katonák Miksa császár seregében | Történész Sörest

Térkép nem érhető el

Időpont
2019 Sze 10.
19:00 - 23:00

Helyszín
Klisé Bár


A szervezők mindenkit szeretettel várnak, ahol Mexikóba kalandozunk Bobay István, történész tolmácsolásában.

Az 1850-60-as évek, Mexikó történelmének egyik legvéresebb időszaka volt. Az európai hatalmak katonai intervenciója és az annak köszönhetően kikiáltott Második Mexikói Császárság a korszak egyik legjelentősebb katonai konfliktusát eredményezték. A mexikói trónt I. Ferenc József legidősebb öccse Ferdinánd Miksa főherceg foglalta el – francia szuronyok árnyékában – , aki ellen ádáz harcot vívtak a Benito Juarez vezette mexikói republikánus erők. Habsburg Miksa császárt, udvartartásán felül egy közel hétezer főt számláló önkéntes alapon szerveződő osztrák sereg (Mexikói Osztrák Önkéntes Hadtest) is elkísérte a „tengerentúlra”, melynek soraiban több mint ezer magyarországi katona is szolgált; akiknek egy maroknyi csoportja korábban részt vett az 1848-49-es magyar szabadságharcban, illetve megjárt több más nemzetközi katonai konfliktust is.

A hazai közvélemény számára kevéssé ismert, hogy magyar katonák a mexikói harcok során számos csatában tüntették ki magukat és viszonylag nagy számban haltak hősi halált Közép-Amerika földjén. Ezen felül a tisztikarban is számos „hazánkfia” szolgált, a huszárságot magyar nyelven kommandírozták, de a császári testőrség kötelékében sem volt ritka a magyar szó.

Mint az számos szépirodalmi és képzőművészeti alkotásból, valamint játékfilmből is ismert, a történet az uralkodó, Habsburg Miksa mexikói császár kivégzésével szomorú véget ért, amely a Mexikóban szolgált magyar katonák sorsát is megpecsételte. Közülük a legtöbben hazatértek, azonban jónéhányan külföldön kezdtek új életet Honolulutól Texason át egészen a perzsa sah udvaráig.

A Történész Sörest Facebook-eseménye ide kattintva érhető el.

Ezt olvastad?

Pritz Pál a trianoni békeszerződés századik évfordulóján meglehetősen impozáns kötettel jelentkezett. Megjelenését tekintve gyakorlatilag egy albumról van szó: A3-as méretű,