Kémek, korok, életek | Könyvbemutató

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 dec 20.
15:00 - 16:00

Helyszín
Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára


2017. december 20-án 15.00 órakor mutatják be a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában Majtényi György – Mikó Zsuzsanna és Szabó Csaba Kémek, korok, életek. Erica Glaser Wallach és Noel H. Field története. (Libri Kiadó – Magyar Nemzeti Levéltár, 2017) című kötetét. A kötetet Dr. Tabajdi Gábor, az OSZK 1956-os Intézetének történésze mutatja be.

„A kötet Noel H. Field, amerikai kommunista kém, és nevelt lánya, Erica Glaser Wallach, egykori Gulag-fogoly sorsának dokumentumaiból közöl válogatást. A vasfüggöny nemcsak Európát vágta két részre, hanem történetünk két szereplőjét is véglegesen elszakította egymástól. A dokumentumok érthetővé teszik az egyik oldalon (Keleten) az elkötelezett kommunista tévelygéseit a történelem útvesztőiben, saját személyisége feladásának mozzanatait, míg a másik oldalon (Nyugaton) a kommunista ideológiával szakító asszony döntéseit, önmaga keresésének a történetét. Az egymást sok ponton keresztező szövegekből a hidegháború két szálon futó regénye bontakozik ki.  Field nem élte meg a szovjet rendszerek bukását, így természetesen azt sem tapasztalhatta meg, hogy a rendszer összeomlása után története ismét figyelmet kapott.

A kötet dokumentumainak többsége magyarországi levéltárakból származik, a szerkesztők azon anyagok közül válogattak, amelyek leginkább dokumentálják a szereplők személyiségfejlődésének és az őt ért élményeknek, hatásoknak a történetét.”

Helyszín: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Lovagterem (1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2-4.)

Facebook-esemény: Kémek, korok, életek | Könyvbemutató

Forrás: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára

———

„Igen, most is kommunista vagyok, habár imperialista kémnek neveznek és árulóként bánnak velem. Mert akármit is gondoljanak vádolóim, én tudom, hogy ártatlan vagyok. Tudom, hogy talán csak hosszú idővel a halálom után, de az igazság ki fog derülni, engem pedig felmentenek.”

(Noel H. Field)

„Azt akarom, hogy semmi közöm ne legyen ehhez soha többé, és semmiféle politikához sem. Egyszerűen csak otthont szeretnék teremteni a férjemmel és a gyermekeimmel.”

(Erica Glaser Wallach)

Ezt olvastad?

  Az 1948-ban bemutatott, de mára méltatlanul elfeledett Talpalatnyi föld a magyar szocialista filmgyártás egyik korai remekműve és az egész hazai