FORRÁSAINK A REFORMÁCIÓRÓL DOKUMENTUMOK AZ MNL JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI LEVÉLTÁRÁBÓL | Könyvbemutató

Térkép nem érhető el

Időpont
2019 jan 24.
16:30 - 19:30

Helyszín
Tiszazugi Földrajzi Múzeum


A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára és a Tiszazugi Földrajzi Múzeum szeretettel meghívja Önt a FORRÁSAINK A REFORMÁCIÓRÓL – DOKUMENTUMOK AZ MNL JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI LEVÉLTÁRÁBÓL c. kötet bemutatójára.

Köszöntőt mond: Béres Mária múzeum-igazgató, a kötetet bemutatja: Horváth Gergő igazgatóhelyettes, a kötet szerkesztője.

Ismertető:

A reformáció 500. évfordulójához kapcsolódóan a Magyar Nemzeti Levéltár a Reformációs Emlékbizottság támogatásával megvalósult Reformáció MNL Projekt keretében 21 kötetből álló forrásgyűjtemény-sorozatot jelentetett meg, melyekben az adott megye protestáns közösségeivel kapcsolatos levéltári források kaptak helyet.

A források válogatása során több célnak is igyekezett a levéltár megfelelni. Egyrészt törekedett arra, hogy mind időben, mind pedig témájában a lehető legváltozatosabb képet tudja nyújtani az olvasók számára. Ennek megfelelően a kiválasztott 135 darab, 1704 és 1989 között keletkezett források nem csak önmagukban tekinthetők érdekesnek, színesnek, de egyben az adott korszak állam és egyház közötti viszonyaiba, egy-egy közösség életébe, az egyházak belső működésének egyes területeire is betekintést engednek és természetesen felvillantanak képeket arról is, hogy a megye protestáns közösségei miként éltek meg bizonyos történelmi korszakokat vagy sorsfordító eseményeket. Így helyet kaptak a kötetben például a jászberényi és a jászkiséri református közösség XVIII. századi küzdelmeinek egyes epizódjai, a protestáns prédikátorok életének nehézségei, olvashatunk formálódó egyházközségekről, templomépítésekről vagy éppen az állam és egyház közötti feszültségek helyi lecsapódásairól az 1945 utáni időszakban.

A fentieken túl arra is törekedtek, hogy az egyes levéltári forrástípusok minél szélesebb skáláját mutassák be, így a források között nem csak jegyzőkönyvi bejegyzések, ügyiratok, hivatalos levelek, hanem egyesületi iratok, személyi hagyatékokból származó dokumentumok, pártiratok, iskolai iratok, illetve tervek és képek is helyet kaptak.

Ezt olvastad?

Az 1899. május 3-án alapított Ferencvárosi Torna Club hazánk egyik legsikeresebb és legnépszerűbb sportegyesülete, akik csapat- és egyéni sportágakban egyaránt