FORRÁSAINK A REFORMÁCIÓRÓL DOKUMENTUMOK AZ MNL JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI LEVÉLTÁRÁBÓL | Könyvbemutató

Térkép nem érhető el

Időpont
2019 jan 24.
16:30 - 19:30

Helyszín
Tiszazugi Földrajzi Múzeum


A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára és a Tiszazugi Földrajzi Múzeum szeretettel meghívja Önt a FORRÁSAINK A REFORMÁCIÓRÓL – DOKUMENTUMOK AZ MNL JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI LEVÉLTÁRÁBÓL c. kötet bemutatójára.

Köszöntőt mond: Béres Mária múzeum-igazgató, a kötetet bemutatja: Horváth Gergő igazgatóhelyettes, a kötet szerkesztője.

Ismertető:

A reformáció 500. évfordulójához kapcsolódóan a Magyar Nemzeti Levéltár a Reformációs Emlékbizottság támogatásával megvalósult Reformáció MNL Projekt keretében 21 kötetből álló forrásgyűjtemény-sorozatot jelentetett meg, melyekben az adott megye protestáns közösségeivel kapcsolatos levéltári források kaptak helyet.

A források válogatása során több célnak is igyekezett a levéltár megfelelni. Egyrészt törekedett arra, hogy mind időben, mind pedig témájában a lehető legváltozatosabb képet tudja nyújtani az olvasók számára. Ennek megfelelően a kiválasztott 135 darab, 1704 és 1989 között keletkezett források nem csak önmagukban tekinthetők érdekesnek, színesnek, de egyben az adott korszak állam és egyház közötti viszonyaiba, egy-egy közösség életébe, az egyházak belső működésének egyes területeire is betekintést engednek és természetesen felvillantanak képeket arról is, hogy a megye protestáns közösségei miként éltek meg bizonyos történelmi korszakokat vagy sorsfordító eseményeket. Így helyet kaptak a kötetben például a jászberényi és a jászkiséri református közösség XVIII. századi küzdelmeinek egyes epizódjai, a protestáns prédikátorok életének nehézségei, olvashatunk formálódó egyházközségekről, templomépítésekről vagy éppen az állam és egyház közötti feszültségek helyi lecsapódásairól az 1945 utáni időszakban.

A fentieken túl arra is törekedtek, hogy az egyes levéltári forrástípusok minél szélesebb skáláját mutassák be, így a források között nem csak jegyzőkönyvi bejegyzések, ügyiratok, hivatalos levelek, hanem egyesületi iratok, személyi hagyatékokból származó dokumentumok, pártiratok, iskolai iratok, illetve tervek és képek is helyet kaptak.

Ezt olvastad?

A mohácsi csatavesztést követően a magyar trónt elfoglaló I. Habsburg Ferdinándnak és feleségének, Jagelló Annának tizenhárom gyermeke érte meg a