4+1 izgalmas időszaki kiállítás a nyárra

Oszd meg másokkal is:

Beszámoló

Öt olyan budapesti kiállítás ajánlunk olvasóink figyelmébe, melyek egyrészt kapcsolódnak a történelemhez, másrészt kellően izgalmas témával vagy nézőponttal rendelkeznekahhoz, hogy megtekintésükkel kellemesen tölthessék el nyári szabadidejüket.

„Kis lépés egy ember számára…”

2017. július elsejétől szeptember 11-éig látogatható a Gateway to Space nemzetközi űrkiállítás, mely a világűr felfedezésének legfontosabb eseményeit és az ezzel kapcsolatos eszközöket illetve eredményeket prezentálja. A történet természetesen nem a huszadik század hidegháborús űrversenyével kezdődik, hanem azokkal a – hol tudományos, hol inkább álmodozó – felfedezőkkel, akik az első űrrakéták terveit megálmodták. A kiállítási tárgyak között találhatunk a NASA által használt szkafandereket, holdkőzeteket, egy holdjáró szerkezetet, de testközelből is megszemlélhetjük a különféle rakéták és űrkapszulák másolatát. Az alkotók virtuális valóságélménnyel és moziteremmel teszik még csalogatóbbá a már önmagában is érdekfeszítő kínálatot.


(Kép forrása: urkiallitas.hu)

„Világok pusztítója…”

Már közel két hónapja hirdetik utcai óriásplakátok a Sziklakórház Atombunker Múzeum időszaki kiállítását, mely a Hirosimára és Nagaszakira ledobott két atombomba történetét dolgozza fel. Ismeretes, hogy az Amerikai Egyesült Államok 1945. augusztus 6-án és 9-én két tömegpusztító fegyvert dobott a Japán Császárság két nagyvárosára, hogy ezzel kényszerítse térdre elszántan küzdő csendes-óceáni ellenfelét. A cél egyértelmű volt: a lehető legkevesebb amerikai katona elvesztésével mielőbb befejezni a háborút, valamint erőt demontsrálni a Szovjetuniónak. Az USA tettét azóta is éles vita övezi – s nem csak a történészek körében; köszönhetően annak az azonnali kétszázezer halálos áldozatnak, melynek fele civil volt. A kiállítás az atombombák történetét mutatja be az ötlet megszületésétől a kivitelezésen (Manhattan-terv) és a bevetésen át a következményekig. Különösen érzékletesek azok az eredeti tárgyak, melyek a pusztító fegyver bevetésekor szenvedtek ilyen-olyan sérülést. A tárlat célja az alkotók szerint, hogy felhívja a ma emberének figyelmét a nukleáris fegyverek pusztító veszélyére, a háború civil lakosságra gyakorolt rettenetes hatására.  A kiállítás 2017. október 31-éig tekinthető meg.

„Csupa boldogság vár ezután rád és rám…”

1931 és 1944 között több mint 360 mozgó játékfilm készült Magyarországon, köztük az olyan, ma is ismert alkotások, mint a Meseautó vagy a Hyppolit, a lakáj. Ezt az „aranykornak” is nevezhető időszakot mutatja be az Országos Széchényi Könyvtár időszaki kiállítása, mégpedig a filmekhez készült plakátokon keresztül. A nem ritkán művészi igényt sem nélkülöző falragaszok elsődleges célja a figyelemfelkeltés, az információátadás volt, hosszú távon pedig a nézők becsalogatása a filmszínházakba. Ennek érdekében számos olyan vizuális megoldást alkalmaztak, amelyek feltűnővé tették ezeket a korai reklámalkotásokat. Gyakori volt, hogy a filmben szereplő valamely híresség arcképével kívántak kedvet csinálni egyik-másik mozis alkotáshoz. Jávor Pál vagy Karády Katalin portréja még akkor is felcsigázta a korabeli nézőt, ha adott esetben semmi nem derült ki a plakát alapján a filmről. A kiállítás az OSZK nyári zárvatartási ideje alatt is látogatható egészen október 7-éig.


(Kép forrása: oszk.hu)

„…nem a letagadásban rejlik ellenszere.”

Június 18-ától tekinthető meg az az időszaki kiállítás a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban, mely az idehaza alkalmazott vívmányoknak, magyar fejlesztéseknek és a legendás tudósoknak állít méltó emléket. A betegségek megelőzése, kezelése és gyógyítása ugyanis az emberiség történetével egyidős – s folyamatos innovációk jellemezték a szakmát. Különösképpen igaz ez a XIX-XX. századra, de még olyankor sem volt mindig egyértelmű, hogy a szakma elfogadja e az újítást, hiszen maga Szent-Györgyi Albert fogalmazott így: „Ahhoz, hogy az ember valami egész újat meglásson, egész másképp kell gondolkodni. És ha az ember másképp gondolkodik, azt mondják, hogy bolond.” A tárlaton megismerkedhetünk az „anyák megmentőjének” tartott Semmelweis küzdelmét azért, hogy kortársai szemléletet váltsanak. Rajta kívül még számos kevéssé ismert magyar orvos helyet kapott a kiállításon, melyet jó szívvel ajánlunk minden olvasónknak.

Retroparadicsom

Bár némiképpen kilóg a sorból, hiszen nem állandó kiállítás és nem is a régmúlt történetével foglalkozik, mégsem maradhatott ki egy igazi kuriózum összeállításunkból, hiszen talán kevesen tudják, hogy Magyarországon található Európa legnagyobb interaktív flippermúzeuma. Bizonyára olvasóink között is szép számmal akadnak olyanok, akik gyermekkoruk és ifjúságuk (esetleg jelen életük) horribilis részét töltötték ezek előtt a villódzó, csilingelő, kattogó játékgépek előtt. A flippereknek történelmük van – technikai megvalósításuk és díszítőelemeik mind-mind jól tükrözik azt a kort, melyben készültek.

Ezt olvastad?

Az atombomba atyja, világok elpusztítója, modern Galileo: mindez J(ulius) Robert Oppenheimer. Kai Bird és Martin J. Sherwin könyvének borítójára az
Támogasson minket