A német légierő Légideszant- és Légi Szállítású Iskolájának hadtörténeti gyűjteménye

A bajor Antenstadt község mellett található a német légierő ejtőernyős kiképző központja. A szépen karbantartott régi laktanyák egyike igazi ritkaságokat rejt, itt található ugyanis a Légideszant- és Légi Szállítású Iskola (Luftlande- und Lufttransportschule) hadtörténeti gyűjteménye, mely a II. világháborút, valamint az azt követő időszakot öleli fel egészen napjainkig.

Fotó: Reszegi Zsolt

A laktanya épületeinek egy részét a II. világháború előtt építették fel, és a IV. légvédelmi tüzériskolának adott otthont a háború alatt. Az egyik régi kaszárnya ad otthont a gyűjteménynek, mely megközelítése során elhaladunk a német ejtőernyősök korábbi évtizedekben használt szállítógépe (Nord Noratlas) mellett, majd megérkezünk a bejárathoz. A kiállítás nagyobb darabjai – mint az ismert 8,8 cm-es német légvédelmi ágyú (Flak 37), vagy a II. világháború után rendszeresített 10,5 cm-es hegyi tarack (Gebirgshaubitze 105) – az épületen kívül találhatók.

  

Fotók: Reszegi Zsolt

Belépve vitrinekben láthatjuk a német ejtőernyősök felszerelését, kronológiailag némiképp megbontva. Az első tárolók nem a II. világháborúban használt fegyvereket és felszereléseket rejtik, hanem az ejtőernyős fegyvernem újjászervezésétől (1956) kezdve mutatják be a tárgyakat. A II. világháborús rész az épület másik részében található, addig azonban még sok érdekesség kerül sorra, ráadásul Manfried Reinig nyugállományú ezredes előadásában, aki szintén részt vett a fegyvernem háború utáni szervezésében, az ejtőernyő technika fejlesztésében, úgyhogy számos érdekes történettel szolgál a kíváncsi vendégek számára.

A belső térben is kapott helyet nagyobb haditechnika, mint például a 120 mm-es aknavető, vagy az M40 10,5 cm-es hátrasiklás nélküli ágyú és két vontató, egy ún. „Kraka” (Kraftkarre), valamint egy DKW Munga terepjáró. Maga az épület kívülről nagynak tűnik; a már említett vitrinek a folyosókon találhatók némiképp szétszórva, azonban kényelmes sétával, az ezredes úr ismertetőjét hallgatva, könnyen és kényelmesen bejárható.

Fotó: Reszegi Zsolt

A második világháborús rész a háború utánihoz képest meglehetősen csekélynek tűnhet – ez néhány termet jelent –, azonban mindenképp megéri a megtekintést. Olyan – gyűjtők által a gyűjtemény számára kölcsönadott – ritkaságok láthatók itt egy helyen, ami elfogult vélemény szerint máshol nem. Ejtőernyős egyenruhába öltöztetett bábu a Bundeswehr Hadtörténeti Múzeumában (Militärhistorisches Museum der Bundeswehr), Drezdában látható, valamint a múzeumhoz tartozó, külső kiállítóhelyen (mely Berlin-Gatow repülőterénél található) egy DFS-230 tehervitorlázó replikája mellett is fellelhető egy, azonban itt többféle – korai és késői ugrózubbony változat sorakozik fel egy helyen. Nemcsak a nyugatnémet (Bundeswehr), hanem a hidegháborús „ellenség”, az egykori keletnémet hadsereg (Nationale Volksarmee) ejtőernyőseinek egyenruháit és felszerelését is szemügyre vehetjük.

Fotó: Reszegi Zsolt

A német ejtőernyősök által használt ejtőernyők szinte teljes sorozata (RZ-16, RZ-20, RZ-36) ugyancsak a gyűjtemény részét képezi. A diorámába beállított egyik-másik figura olyan fegyverritkaságokat szorongat, mint az ejtőernyős automata puska (FG-42) két típusváltozata, vagy a háttérben hanyagul letámasztott öntöltő puska (Gewehr 43). Mivel az itt található kiállítási darabok rendkívül nagy összeget képviselnek, ezért külön, zárható, légkondicionált teremben helyezték el ezeket, és csak a megtekintés során nyitja ki azt a gyűjteményt bemutató személy. Egy lánctalpas motorkerékpár (Sd.Kfz. 2), valamint az általa vontatott könnyű, 3,7 cm-es páncéltörő ágyú (PaK 36) megtekintésével zárult a II. világháborús kiállítás.

Fotó: Reszegi Zsolt

Mivel a gyűjtemény egy működő katonai objektum területén található, nem lehet bármikor megtekinteni. Ez előzetes egyeztetés után lehetséges, amely során e-mailben érdemes írni a Német Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének, a „kapcsolat” pont alatt található e-mail címre. Az iskola (Luftlande- und Lufttransportschule) – vagy új nevén Légideszant és Légi Szállítású Kiképző Támaszpont (Ausbildungsstützpunkt Luftlande Lufttransport) – elérhetőségét a német haderő weboldalán meg lehet találni.

   

Fotók: Reszegi Zsolt

Mindkét kapcsolatfelvétel esetében a látogatót Manfried Reinig úrhoz irányítják, akivel megbeszélhetők a részletek. A rugalmasság a megfelelő időben történő jelentkezés esetén érvényes. Az utazás végső fázisában, valamint a helyszínen már telefonon lehet egyeztetni az ezredes úrral a találkozóról. Mint a község, illetve a laktanya megtalálása térképpel, vagy gps-szel viszonylag könnyű. Aki érdeklődik a német haderő fegyvernemeinek fegyverzete és egyenruhái iránt, némi utánajárással és szervezéssel igen különleges gyűjteményt tekinthet meg.

   

Fotók: Reszegi Zsolt

Ezt olvastad?

Egy jó történész nemcsak a múlttal, de a jövő történészével is foglalkozik. Az elmúlt bő egy év kétségkívül történelmi. Szolnoki
Támogasson minket