Egy éj História hódolóival – 10 éves a Kutatók Éjszakája projekt

Szívesen töltene el egy felejthetetlen éjszakát a magyar tudományos élet krémjével? Most pénteken megteheti! 2015. szeptember 25-én 10. alkalommal kerül megrendezésre az Európai Kutatók Éjszakája programsorozat, amelynek keretében 28 ország több mint, 300 városában nyílnak meg a tudományos műhelyek az interaktív és szórakoztató ismeretterjesztés jegyében. A nemzeteken átívelő kezdeményezéshez számos magyarországi intézmény csatlakozott. A programkínálatot továbbra is uralják a szemet gyönyörködtető természettudományos bemutatók, különösen most a Fény nemzetközi évében. Jelen írásunkkal a történettudomány iránt érdeklődőknek szolgálunk útmutatással arra nézve, hogy hova érdemes ellátogatniuk. A fővárosi és vidéki programpaletta izgalmas színfoltjai mellett néhány külföldi rendezvényt is összegyűjtöttük.


Kép forrása: Kutatók Éjszakája

Fővárosi tudásbörzék a Kutatók Éjszakáján

A történelem iránt érdeklődők az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészettudományi karának kínálatában nagy eséllyel találnak kedvükre való programot. Különösen kitüntetettnek érezhetik magukat a középkori történelem szerelmesei, hiszen a Kelet-Európa Történeti Tanszék – mintegy bemelegítésként a 2015. november 9-10-én megrendezendő, Husz János halálának 600. évfordulójára emlékező konferenciárakerekasztal beszélgetést szervez, amely keretében teológusok és történészek számolnak be arról, hogy a modern kutatások fényében miként árnyalódott Husz János alakjának és szerepének megítélése. Felidézik a huszita mozgalom visszhangját a környező országok történetírásában, valamint vázolják az eretnek irányzat hatását a nemzeti kultúrák kibontakozására. A beszélgetést filmrészletek színezik majd.

Mindeközben a Régi Magyar Irodalom Tanszékén a Humanizmus Kelet-Közép-Európában elnevezésű Lendület kutatócsoport tagjai várják a humanizmus korszaka iránt érdeklődőket. A program keretében a látogatók bepillantást nyerhetnek egy készülő lexikon műhelytitkaiba, valamint egy interaktív foglalkozás során próbálhatják ki magukat a 15-16. századi latin és magyar nyelvű kéziratok, valamint könyvek olvasásának mesterségében.

A Ruszisztikai és Módszertani Központ Az orosz történelem színei címmel bíró rendezvénysorozattal kapcsolódik a nemzetközi programhoz. Egy a cári udvarban megfordult francia festőnő története elevenedik majd meg Szaniszló Orsolya előadásában, Gyóni Gábor Prokugyin-Gorszkij fényképeinek segítségével idézi meg az 1900-as évek Oroszországának hangulatát. Gyimesi Zsuzsa a két világháború közötti időszak politikai karikatúráira vonatkozó kutatási eredményeit ismerteti meg, majd egy könyvbemutatót követően kerül levetítésre egy a Szergej Paradzsanov filmrendező életét bemutató filmalkotás.


Kép forrása: Ruszisztikai Központ

A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon előzetes regisztrációt követően három turnusban nyílik alkalom megtekinteni azt az évek óta úton lévő vándorkiállítást, amely 29 nagyméretű tablón mutatja be – Magyarország szerepét is hangsúlyozva – a fogyatékosságügy világtörténetét. Túlmutatva a fogyatékosság képekkel illusztrált, kronologikus bemutatásán a tárlat számos társadalom- és kultúrtörténeti tényező felvillantására is vállalkozik.

A Holokauszt Emlékközpont alternatív tárlatvezetései keretében egy-egy családi életút, levelezőlap-köteg vagy tárgyi emlék segítségével nyerhetünk bepillantást a második világháború vészterhes napjaiba.

A Károli Gáspár Református Egyetem a Hit, kereszténység és modern világ hívószavak köré szervezve állította össze előadássorozatát. Izgalmas adalékokat tudhatunk meg Brémai Ádám egyháztörténetére, a keresztyén vallás tizenötéves háborúban betöltött szerepére, vagy a magyar-román kapcsolatok 1914 előtti történetére vonatkozóan.

Vidéki tudományos műhelyeink kínálata

A Debreceni Egyetem központi épületében a Magyarország a középkori Európában Lendület kutatócsoport tagjai a hallgatóság tagjaival karöltve „debreceni helyszínelőkként” erednek annak a kérdésnek nyomába, hogy vajon II. Lajos király halt-e meg Mohácsnál? Interaktív foglalkozásuk keretében a látogatókkal együttműködve régi kéziratokat fognak vallatóra, hogy újdonságokat tárjanak fel Mátyás királyról, Corvin Jánosról és a Jagelló uralkodókról. Az egyetem főépületének száz éves folyosóin bolyongva a történelmi akadályverseny résztvevői közül remélhetően valaki megtalálja II. Lajos király elveszett pecsétjét…

Az egri Eszterházy Károly Főiskola történelmi játszóház mellett egy izgalmasnak ígérkező beszélgetésnek is otthont ad. Az eszmecsere A tudomány határai – A történész felelőssége címet kapta.

A Szegedi Tudományegyetem történészei változatos tematikájú előadásokkal várják az érdeklődőket. Többek között szó esik nőrablásról, török kori hadnagyi életútról, az egyetemisták és a kocsmák feltehetően már a középkorban is virágzó kapcsolatáról, de azt is megtudhatjuk milyen tárgyak díszíthették egykoron a királyné asztalát.


Kép forrása: Kutatók Éjszakája

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki Kara a közelmúltban elhunyt pécsi építésznek, a város örökségvédelmének meghatározó alakjának, Bachmann Zoltánnak emlékére szervez éjszakai tárlatvezetést az ókeresztény Cella Septichorában. A természettudományi kar programjában pedig található egy igen titokzatos címet viselő előadás: Szulejmán szultán elveszett zarándokvárosa Szigetváron.

A Kaposvári Egyetem pedagógiai karának kínálatában szintén bukkanhatunk érdekességekre. Az intézmény könyvtárában elhangzó előadásokból megismerhetjük a helyi éjszakai élet sajtótörténeti vonatkozásait, betekintést nyerhetünk a titkosszolgálatok 20-21. századi históriájába, valamint utóbbihoz szorosan kapcsolódva felfedésre kerül Lev Trockij meggyilkolásának története.

A szekszárdi Garay János Gimnáziumban mítosz és történelem mibenlétéről, az iszlám változó arcairól tartanak előadásokat és megismerkedhetünk felmenőink viseleteinek históriájával. A korábban oldalunkon is bemutatott Bakamúzeum pedig összhangban a gyűjtemény profiljával hadtörténeti vetélkedővel csábítja küszöbein belülre az érdeklődőket.

Bécsben kirándulók előnyben

A Kutatók Éjszakája 2015 program nemzetközi felületét böngészve is arra a felismerésre juthatunk, hogy meghatározó mértékben a természettudományos kutatásokkal foglalkozó intézmények igyekeznek megmutatkozni. Üdítő kivételt jelent Ausztria, amely több „humántudományos performansznak” is teret ad.

Légy Bond, James Bond! Akiket az osztrák fővárosban ér a Kutatók Éjszakája és szeretnék kipróbálni magukat titkos ügynökként, látogassanak el a Ludwig Boltzmann Intézetbe, amely interdiszciplináris kutatás keretében vizsgálja a hidegháború politikai, gazdasági, társadalmi, szociális és kulturális következményeit. A vállalkozó kedvű ügynökjelöltek egy robbanásveszéllyel fenyegető helyzetben oldhatnak meg különféle feladatokat.

A 3D szkennelés régészetben való alkalmazhatóságának bámulatos példája a 3D-Pitoti projekt, amelynek keretében észak-itáliai prehistorikus graffitik betáplálása folyik. A bécsi EU Corner ad otthon a kutatásban résztvevő szakemberek bemutatójának.

 

Az ausztriai St. Pöltenbe a zsidóság történetének aktuális kérdései iránt érdeklődőket várják. A program keretében sor kerül olyan kérdések boncolgatására, mint: Hogyan őrzik a zsidók kisebbségi identitásukat? Milyen mutatói vannak a sikeres migrációnak? Miben nyilvánul meg az érintettek kirekesztése? Hogyan viszonyulnak Ausztriában a náci múlthoz? Az este folyamán levetítenek egy dokumentumfilmet a helyi zsidó diákságról, valamint látogatók megtanulhatják leírni a nevüket héberül.

*

Kedves történelem iránt érdeklődő Olvasó, nincs a Kutatók Éjszakája projekthez csatlakozott még egy olyan ország, ahol annyi kedvére való múltidéző és egyben szórakoztató időtöltést találna, mint hazánkban. Ne töltse tehát Ön sem 2015 szeptemberének utolsó péntek éjszakáját otthon, hanem adjon esélyt arra, hogy megérintse a tudományos kutatások fantasztikus világa! A programokról tájékozódhat a Kutatók Éjszakája nemzetközi és magyar honlapján, valamint a facebook felületen is. Ne tévessze szem elől azt a tényt, hogy bizonyos előadások és interaktív foglalkozások befogadóképessége limitált, így a kellemetlen helyzetek elkerülése végett regisztráljon az adott programra! Élményekben gazdag kikapcsolódást kívánunk!

Ezt olvastad?

A történeti kutatások kapcsán bizonyos területek és témák kevésbé kerülnek előtérbe, nem tartoznak a mainstream kutatási területek közé – ilyen
Támogasson minket