Fricska Hitlernek Berlinben – Jesse Owens élete a filmvásznon

Oszd meg másokkal is:

Mozgókép

Stephen Hopkins 2016-os Race – A legendák ideje című filmalkotásában arra vállalkozott, hogy bemutassa azt az utat, miként vált az afroamerikai Jesse Owensből, az Ohio Egyetem gólyájából az 1936-os berlini olimpia ünnepelt, négyszeres bajnoka (100 m, 200 m, 4*100 m, távolugrás). Hogyan viszonyult az ifjú bajnokhoz az afroamerikai polgárjogi mozgalom? Hogyan vallottak kudarcot az olimpiai bojkottért tüntetők? Miként reagált a Führer arra, hogy egy afroamerikai győzte le legkiválóbb árja fiait?

„Istennek célja van veled!” – James Cleveland Owens (1913–1980)

1913. szeptember 12-én az Alabama állambeli, Oakville-ben egy szegény fekete család második gyermekeként látta meg a napvilágot J. C. Owens. A családtagok által használt becenevet félrehallva ragadt rajta a Jesse megszólítás az iskolában. Egy reggeli futását követően, 1933 őszén veszi fel a film élete fonalát. Első napja ez az Ohio Egyetem (feltehetően sportösztöndíjas) hallgatójaként. Jesse ekkor már apa, de három éves kislányának édesanyját még nem vette feleségül, mert „meg akarja adni a módját”. Úgy indul el álmai megvalósításának útján, hogy végig felelősséget érez szülei, testvérei, szerelme és kislánya iránt. Ennek okán orvosi tanulmányai mellett egy benzinkútnál vállal munkát. Miután ez edzései rovására megy edzője, Lawrence Snyder hivatalsegédi állást szerez neki, ami fizetéssel igen, de munkakötelezettséggel nem jár, így teljesen az edzésnek szentelheti magát.

Jesse Owens a valóságban és a filmvásznon (Forrás: historyvshollywood.org)

„az arany érem az a tiéd, örökre” – Lawrence „Larry” Snyder (1896–1982)

 Nem sokkal Jesse érkezését megelőzően lett az Ohio Egyetem atlétáinak edzője Snyder, aki maga is fényes futókarrier előtt állt. Tagja volt az Amerikai Egyesült Államok olimpiai válogatottjának 1924-ben, de néhány héttel a párizsi esemény előtt repülőbalesetet szenvedett, ami keresztülhúzta terveit. Edzőként azonban kiváló eredményeket ért el. Jesse-vel folytatott párbeszédeiből kirajzolódik hitvallása, miszerint „nem bízom a tehetségekben, azok nem tudnak hajtani.” Jesse rossz startját, rossz ritmusát és rossz tartását kellett korrigálniuk a közös munka során, és ami talán ennél is fontosabb volt, elengedhetetlennek bizonyult a környezet zavaró tényezőinek teljes kizárására való képesség. Snyder kezdettől fogva optimista volt Owens-szel kapcsolatban: „ha a startja javul, megvan a 36-os arany.”

Owens és Snyder a valóságban és a filmvásznon (Forrás: historyvshollywood.com)

„már ha lesz akkor egyáltalán olimpia” – Avery Brundage (1887–1975) és az Olimpiai Bizottság

Miközben Berlinben már zajlottak a 130 hektáros, 110 000 férőhellyel rendelkező stadion építési munkálatai, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának ülésein parázs vita folyt arról, hogy egyáltalán részt vegyenek-e az olimpiai játékokon. A New York-i Hotel Commodore előtt, ahol az üléseket tartották, transzparensekkel felszerelt tüntetők skandálták, hogy „Nem megyünk!”. Németországban elkezdték begyűjteni a cigányokat és kizárni a zsidó sportolókat a klubokból. A bojkottot fontolgatók tarthatatlannak vélték a gyűlöletkeltő propagandát, és úgy gondolták, hogy a részvétel a nemzetiszocialista ideológiával való egyetértést jelentené. A részvétel mellett voksoló Avery Brundage szerint Amerikának bajnokokra és önbizalomra van szüksége. Őt küldték Németországba, hogy tekintse meg a viszonyokat és tárgyaljon a német vezetéssel. Az építész Brundage-t lenyűgözte a monumentalitás, de alig bírta szó nélkül hagyni a zsidók éppen folyó gettósítását. A Goebbelsszel folytatott tárgyalások során elfogadhatatlannak minősítette a „ronda kis eszméik” hirdetését, követelte a feliratok levételét és a zsidó, valamint fekete sportolók részvételének engedélyezését. Bízván abban, hogy Brundage a részvétel mellett voksol az Olimpiai Bizottság szavazásán (1935. december 23.) Goebbels az ő cégének ígérte Németország új washingtoni követségi épületének kivitelezését. Valójában Brundage csak 1938-ban nyerte el az erre vonatkozó projekt megvalósítását, így sem kerülhette el azonban a botrányt. Hogy mégis átvészelte a meghurcoltatást, jól mutatja, hogy 1952 és 1972 között ő lett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. Az említett szavazáson 58-56 arányban a részvétel mellett döntöttek.

Avery Brundage (balról 3.) az Amatőr Atlétikai Szövetsége új elnöke, 1935. (Forrás: kpbs.org)

„Úgy hallottam nem sokra tartják ott a színeseket.”

Az afroamerikaiak szegregált helyzetének ábrázolása végigvonul a filmen. Jesse édesapja évek óta nem kap munkát. Az egyetemen a focisták (akik közé nem vettek fel feketéket) kisajátítják az öltözőt és elsőbbséget élveznek a zuhanyzó használatakor: „a niggerek várjanak a sorukra.” Jesse és barátai a busz hátuljában utaznak. A főiskolai atlétikai bajnokságon jól jön a képesség, hogy kizárja a külvilágot, hiszen lehurrogja a közönség. Az olimpiai válogató előtt néhány héttel megjelenik az Owens családnál a Nemzeti Szövetség a Színes bőrűek Előrehaladásáért (NAACP) képviselője, hogy meggyőzze Jesse-t arról, hogy maradjon távol az olimpiától. Ezzel a cselekedetével szolidaritást vállalna az elnyomott német néppel. Jesse meginog, de győz benne a tudat, hogy a futás során megvalósul a tökéletes szabadság és a sportpálya mentes az egyes országok politikájától. Ezt a „törvényeken kívüli” hangulatot jól jeleníti meg a Berlinbe érkezés ábrázolása. A két zsidó futó meglóbálja Dávid csillag formájú medálját az őrt álló náci tisztek előtt, az afroamerikai sportolók pedig meglepetten, megszeppenten veszik tudomásul, hogy együtt alhatnak és ehetnek a többi sportolóval.

Jesse Owens a NAACP tagságának vacsoráján az 1970-es években (Forrás: kb.osu.edu)

„Ha kitart mellettem, nagy edzőt csinálok magából.”

Jesse Owens bajnok lett 100 méteres, 200 méteres futásban, távolugrásban és a 4*100 méteres váltófutásban. Utóbbi számára is meglepetés volt, hiszen eredetileg nem volt benne a csapatban. A német legfelső vezetés azonban rábírta Brundage-t, hogy távolítsa el a két zsidó futót a csapatból. Helyükre a két leggyorsabb, egyébként afroamerikai futót állították. Marty Glickman visszaemlékezéseiben úgy értékelte, hogy ez tisztán szakmai döntés volt, míg Sam Stoller egyértelműen antiszemita megnyilvánulásnak tartotta. Míg az első versenynapon Adolf Hitler (akit szerencsétlenül több alkalommal is kormányzónak titulálnak a szinkronizált filmben) minden győztest díszpáholyába invitált egy kézfogás, gratuláció és közös fényképezkedés erejéig, addig Jesse Owens győzelmének napján (és a továbbiakban) ettől eltekintett. Goebbels szájából hangzik el ezzel kapcsolatban: „nem gondolja, hogy fotózkodik és kezet fog ezzel?”

Adolf Hitler a berlini olimpia megnyitóján (Forrás: historysstory.blogspot.com)

„Lehet, hogy csak a híre rossz a náciknak” – Luz Long barátsága

A film egyik legérdekesebb jelenete, amikor a fárasztó versenynap végén, a világ két legjobb távolugrója Jesse Owens és Luz Long egy rekesz kóla mellett beszélget. Kiderül, hogy Németországban „elég sok mindent el akarnak rejteni”, holott Jesse számára felszabadító a szegregáció hiánya. Long számára pedig az árja lét fojtogató. Longot később elítélik, amiért az olimpiai játékok alatt Jesse Owens-szel nyíltan szimpatizált. Nem volt hű a nemzetiszocialista ideológiához, ezért a második világháború idején besorozták és a szicíliai invázió idején vesztette életét.

Owens és Luz a filmben és a valóságban (Forrás: historyvshollywood.com)

„Jobbra fordulnak a dolgaink, majd látod” – Owensék az olimpia után

Ezzel a mondattal búcsúzott munkanélküli édesapjától egyetemi életének első napján Jesse. Annyiban igaza lett, hogy édesapja gondnoki állást kapott az Ohio Egyetemen. Feltehetően fia sikerének, kapcsolatainak köszönhetően. Mindenhol tapsvihar, hátba veregetés és éljenzést fogadta Jesse Owenst, miután négyszeres olimpiai bajnokként visszatért hazájába, de munkalehetőséget senki nem kínált számára. Próbálta megvetni a lábát Hollywoodban, hiszen nem ő lett volna az első (Johnny Weissmuller úszó – Tarzan), aki élsportolói adottságait így próbálta volna kamatoztatni, de az álomgyár még nem állt készen egy afroamerikai olimpikonra. Tartott olykor körutakat, amelynek állomásain inspirációs beszédeket tartott, de ezek bevétele nem volt elegendő, hogy három leánygyermeke jövőjét megalapozza. Visszatért benzinkúti állásához. Visszacsatolva arra, hogy a nemzetiszocialista Németország és a demokratikus Amerikai Egyesült Államok egyaránt élhetetlen volt egyes csoportok számára, ahogy Adolf Hitler távol maradt a gratulációtól, ugyanúgy ignorálta Franklin D. Roosevelt az országnak négy olimpiai aranyat szerző sportolót, holott korábban szokás volt a bajnokokat meginvitálni a fehér házba. Egészen 1976-ig kellett várni az országos elismerésre. Ekkor Gerald Ford elnöktől elnyerte a szabadság érmet. Stephen Hopkins rendező Jesse Owens életének filmre vitelekor törekedett a hitelességre, ennek érdekében bevonta a munkába a főhős lányát, Marlene Owens Rankint, aki készségesen állt rendelkezésére.

Ford elnök kitünteti Jesse Owenst (Forrás: tucson.com)

10 történelmi tény, amely hitelesen szerepelt a filmben

  1.  Owens már gyermekkorában gyapotszedéssel segítette családját.
  2. A korabeli gyakorlattal ellentétben Larry Snyder szívesen edzette az afroamerikai sportolókat.
  3. Jesse Owens megcsalta barátnőjét, Minnie Ruth Salamont (1915–2001). Megbékítése után 1935. július 5-én vette végül feleségül. Három leánygyermekük született.
  4. Németországnak ígéretet kellett tennie arra, hogy zsidó sportolók is szerepelhetnek az olimpián. Így kerülhette el több ország, köztük az amerikaiak bojkottját.
  5. A Nemzeti Szövetség a Színes bőrűek Előrehaladásáért azt szerette volna, ha Jesse Owens távol marad a berlini olimpiától.
  6. Az amerikai atléták hajóval utaztak a berlini olimpiára.
  7. Jesse Owens a német Adolf (Adi) Dassler cipőjét viselte az olimpiai játékok során.
  8. Owens összebarátkozott távolugró ellenfelével, Luz Longgal.
  9. Közvetlenül a 100 méteres futást követően, amit Jesse megnyert, Hitler távozott a stadionból.
  10. Leni Riefenstahl (1902–2003) monumentális filmalkotásban rögzítette az olimpiai eseményeket. A 43 operatőr 200 órányi felvételét 18 hónapon át vágták, mire elkészült az Olimpia. Az első rész: Nemzetek fesztiválja online is megtekinthető.
Leni Riefenstahl az Olimpia forgatásán

Árvai Tünde

Ezt olvastad?

A texasi A&M Egyetem (Texas A&M University) történészhallgatói 2023 februárjában immár 13. alkalommal szervezték meg éves konferenciájukat, melyre az Amerikai
Támogasson minket