Ingyenesen böngészhetőek a Magyar Természettudományi Múzeum fényképei

A Magyar Természettudományi Múzeum Könyvtára Fotóarchívum és Médiatárának két legnagyobb, legkeresettebb gyűjteménye a mai naptól hozzáférhető a nagyközönség számára is.


Széchenyi Zsigmond

A Magyar Természettudományi Múzeumban 1946-ban alakult meg dr. Homoki Nagy István vezetésével az MTM Fotó és Sajtó osztálya, amelynek célja a múzeumi ismeretterjesztő munkához szükséges korszerű fényképanyag előállítása volt. Az 1957-ben archívummá szervezett képanyag 1966. évi felmérésekor 15 200 leltári tételt számlált a gyűjtemény, amelyet a mineralogia, palaeontologia, botanika, zoologia, antropologia és muzeologia szakcsoportok szerint kezeltek. Később a központilag elhelyezett gyűjteményi anyagot a tudományos táraknál helyezték el, s az újbóli Fotóarchívum megszervezése 2008-ban történt meg. A Ludovika korszerű épületében elhelyezett régi-új gyűjteményben a feltárás a digitalizálással párhuzamosan történik. A hagyományos gyűjteménycsoportok mellett számos új különgyűjtemény anyagának feltárása kezdődött meg. Ma a gyűjtemény része Balogh Ernő erdélyi tájképei a XX. század elejéről, dr. Zsivny Viktor 1929-s afrikai útjának fotói, Biró Lajos a sokak számára csak új-guineai néprajzi gyűjtései alapján ismert zoológus természetrajzi vonatkozású képei, dr. Móczár László most feldolgozás alatt álló zoológiai fotógyűjteménye. Különösen értékes a Magyar Természettudósok Arcképcsarnoka elnevezésű fotógyűjtemény, melyben 1125 természettudósunk portréja található. (A gyűjtemény használatáról ide kattintva tájékozódhatunk.)


Eőry Erzsébet

A Múzeum vezetése úgy döntött, hogy a két legkeresettebb gyűjtemény, azaz a Múzeumtörténeti Fotógyűjtemény és a Tudományos Arcképcsarnok fotóit digitalizálják és a Google Drive szolgáltatásának segítségével elérhetővé teszik a közönség számára. Lapunk kérdésére Matuszka Angéla, a könyvtár vezetője elmondta, hogy a nézőképek közzétételével az a céljuk, hogy megismertetessék a természettudományos érdeklődésű látogatók széles körével a múzeumi fotóarchívum anyagát, hiszen sokaknak nincsen módja felkeresni a múzeum épületében működő fotótárat. Emellett e képkatalógus a fotók adatainak közlésével meggyorsítja és megkönnyíti az eddig is működő online szolgáltatást. Azért választották a Google rendszerét, mert rendelkezésre állási ideje 99%-os, ingyenesen igénybe vehető, és gyors megoldást jelentett. Amennyiben a kezdeményezés pozitív visszajelzésre talál, további gyűjteményeket is elérhetővé tesznek.

Szőts Zoltán Oszkár

Ezt olvastad?

Fegyvert ragad Napóleon ellen, megismerkedik a korszak technológiai újításaival és egy tudós társaságot is életre hív. Máskor a szüleitől vár
Támogasson minket