Királyok, kínzások, kéj – A magyar történelmi panoptikumok szemléje

Korunkra a múzeumok már nem dohos szagú, poros vitrinek gyűjtőhelyei, hanem a szabadidő eltöltésének hasznos színterei. Hazánk számos közgyűjteménye felismerte, hogy a látogatók becsábításához több kell, mint régi tárgyakat felsorakoztatni. Meghökkenteni, elborzasztani, sokkolni kell, és el kell érni, hogy mindezek közben szerezzenek ismereteket, szinte észrevétlenül szívják magukba letűnt korok hangulatát, üzenetét. Úgy fest, a magyar koronás fők mellett elsősorban a középkori tortúrák eszközei és a magánélet történetének pikáns fejezetei ihlették meg eddig leginkább a kiállítások megálmodóit. Körképünkben a hazai panoptikumok világából válogatunk.

Rövid panoptikumhistória

A panoptikum olyan kiállítás, ahol híres történelmi vagy kortárs személyek életnagyságú viaszszobrai tekinthetőek meg. Maga a kifejezés a görög pan (minden) és optikum (látvány) szavakból tevődik össze. A világ leghíresebb viaszbábu gyűjteménye, a Madame Tussaud székhelye a londoni Baker Street, de számos országban megtalálhatóak állandó kiállításai. Magyarországon panoptikum először a budai várban nyílt az 1980-as években, azonban sajnos már nem látogatható.

Keszthely, a panoptikumok kánaánja

A keszthelyi Sétáló utca alatti összetett pincerendszer ad otthont a város különleges múzeumainak. Ehelyütt a színes kínálatból csak a panoptikum jellegű gyűjteményekről emlékezünk meg. A Történelmi Panoptikumban magyar királyok, fejedelmek, hadvezérek mellett az irodalom nagyjai is megelevenednek. Az alkotóknak célja volt, hogy a közel negyven alak szórakoztatva erősítse a magyarság nemzeti identitását, és rendhagyó módon egészítse ki a történelem órák tananyagát.

Ízelítő a keszthelyi Történelmi Panoptikum anyagából (forrás: István Adány)

Az erősebb idegzetű látogatóközönség a Horrorárium és Kínzó Múzeum gyűjteményét is megtekintheti. A kiállított eszközök, bábuk, képi ábrázolások együtt hozzák testközelbe a büntetés-végrehajtás technikáinak változását. Az emberi képzeletnek akkor sem szabott határt semmi, amikor a legelvetemültebb kínzó-vallató eszközöket megalkotta. Az összeállításból egyaránt megismerhetőek a közép- és újkori németalföldi, francia, valamint japán kínzási módszerek. Ha pedig véres jelenetekről van szó, akkor nem maradhat el a térség két olyan emblematikussá vált történelmi személyiségének szerepeltetése, mint Drakula és Báthori Erzsébet.

Talán még erősebb idegzet és nyitottság szükségeltetik az Erotikus Panoptikum megtekintéséhez. Bár a múzeum már 16 éven felüli személyek számára lehetővé teszi a tárlat látogatását, vállaltan erősen naturalisztikus jellege okán mindenképpen mérlegelés tárgyává tenném ennek esetleges felülbírálását a szülők és a pedagógus kollégák körében. A 2010 áprilisában megnyílt kiállítás jeleneteit a Képzőművészeti Egyetem hallgatói alkották. A szilikon bábuk, domborművek, makettek, szobrok, metszetek mind 18. századi erotikus tematikájú kiadványok illusztrációin alapulva készültek. Az ókori uralkodónők önkényeztető masináin túl a francia budoárok hangulatán át a piros lámpás negyedekig a szexuális kultúra alakulásának megannyi kulisszatitkába pillanthat be a látogató a pikáns és provokatív kiállítás segítségével.

Néhány részlet a kiállítás erotikus jeleneteiből

 Királyok és kalózok Tihanyban

Nem kizárólag a levendulavirágzás, az apátság, a camambert, valamint a visszhang miatt érdemes Tihanyba látogatni, hiszen igazán egyedülálló a magyar koronás uralkodókat és a tengerek rettegett urait bemutató tárlategyüttes is. 2008. január 1-jétől látogatható a tárlat, ahol megismerkedhetünk Géza fejedelemtől Hunyadi Mátyásig a magyarság uraival, miközben élvezhetjük a korabeli enteriőrök és a zenei aláfestés hangulatát. A szomszédos kiállító térben pedig olyan legendás kalózokat láthatunk megmintázva, mint Sir Francis Drake vagy Feketeszakáll. A hangulatról itt is a gondosan összeállított enteriőrök, valamint a kitöltésükre használt fegyverek, pénzérmék és zászlók gondoskodnak.

László és IV. Béla királyok alakja a tihanyi panoptikumban

Vérszerződés és vérfagyasztás Szilvásváradon

Szilvásváradon börtönmúzeummal egészítették ki a híres királyokat és a hét vezér etelközi vérszerződését bemutató panoptikumot. A börtönök világának rekonstruálásához elsősorban felvidéki, kassai, debreceni és egri írásos valamint tárgyi emlékeket használtak fel. A tárlat történelmi hitelességét a múzeumok munkatársai, a látványt és kivitelezés minőségét szobrászok, jelmeztervezők szavatolják.

Ízelítő a szilvásváradi történelmi panoptikum és börtönmúzeum kínálatából

A nyírBát(h)ori „vérfürdő”

A nyírbátori várkastélyban található kiállítás nem kizárólag a birtokos család történetét szándékozik bemutatni, hanem 5 jelenetben felállított 45 figurájával az Erzsébet alakja köré szövődött legendák megjelenítésének is teret enged. A bábuk mozdulatai és arckifejezései segítségével érezhetően drámaivá és indulatokkal telivé tudták tenni a mozdulatlanságba merevedett helyzeteket. A figurák többek között Megyeri János szobrászművész, jelmeztervező munkáját dicsérik.

Jelenetek a nyírbátori múzeumban

 

Virágzó középkor a diósgyőri várában

Közép-Európa legtöbb alakos panoptikumaiként tartják számon a diósgyőri vár kazamatáinak ágyúállásaiban berendezett gyűjteményt. A hat életkép 67 figurája mind a 14. századi, virágzó középkort idézi. Egymás után találhatjuk magunkat egy lovagi tornán, majd a piactéri forgatagban, részt vehetünk a kassai címer adományozásán vagy megelevenedhet előttünk Nagy Lajos neves kapitányának, Magyar Györgynek pokoljárása.

Királyok találkozója Visegrádon

A hagyományőrzők éves seregszemléjén túl a visegrádi fellegvárban megtekinthető panoptikum is emléket állít Károly Róbert cseh és lengyel királyokkal történt 1335. évi találkozójának. A lakomajelenet teret ad a korabeli viseletek és a gasztronómia megismerésére, valamint zenélő, felszolgáló udvaroncok gondoskodnak az asztal köré gyűlt előkelő vendégek szórakozásáról.

A szeri reneszánsz lakoma

Már 2007-ben megszületett az a viaszkiállítás, amely Mátyás király udvarába kalauzol minket. 2011 márciusában került a panoptikum az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. Az összeállítás a kulináris élvezetekről, az udvari kultúráról (pl.: történetírás, zene), a reneszánsz művészetpártolásról és a fekete sereget felállító uralkodóról mesél nekünk bámulatosan aprólékosan kidolgozott figuráival.

Irodalom ihlette panoptikumok

Országszerte több olyan panoptikum is megnyílt már, amelyeket elsősorban a magyar irodalom vagy éppen filmművészet kiemelkedő alkotásai inspiráltak. Az egri vár Föld-bástyájának alsó része rejti például az Egri Csillagok Panoptikumot, ahol Gárdonyi Géza élethű másán kívül szemben találhatjuk magunkat regényének főhőseivel is, vagy éppen a vár történetét megéneklő Tinódi Lantos Sebestyénnel.

Az Egri csillagok szerzője és hősei

2012 tavaszán nyílt meg a Debreceni Vidámpark egykori Elvarázsolt Kastélyában Arany János Toldi című elbeszélő költeményét megelevenítő panoptikum.

Az irodalmi vonal is képviselteti magát Keszthelyen, hiszen 2014 tavaszán átadták Fekete István Tüskevár című munkája alapján elkészített panoptikumot, a megnyitón a filmvásznon Tutajos karakterét megformáló Seregi Zoltán is megjelent.

Végül, de nem utolsó sorban meg kell emlékeznünk az 1960-as évek elején a siklósi várban forgatott első magyar filmsorozatról, a Tenkes kapitányáról. Több szereplőjének mását viszontláthatjuk az egykori forgatási helyszínnél kialakított panoptikumban.

 

*

 

Reméljük összeállításunkkal sikerült elvetnünk egy tartalmas kirándulás magvait, ahol majd a magyar történelem vagy irodalom nagy alakjait meglátogatva szórakoznak és tanulnak együtt kicsik és nagyok.

 

Ezt olvastad?

A történeti kutatások kapcsán bizonyos területek és témák kevésbé kerülnek előtérbe, nem tartoznak a mainstream kutatási területek közé – ilyen
Támogasson minket