Menekültkérdés, migráció Magyarországon a 20. században

Oszd meg másokkal is:

Lapozó

Megjelent a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára 20. századi forrásokat bemutató online folyóirata, az ArchívNet 2016. évi negyedik száma. A tematikus összeállítás címe: „Menekültkérdés, migráció Magyarországon a 20. században”.

Az ArchívNet folyóirat 2001-ben jött létre, évente hat számmal jelentkezik. 2016. augusztus 1-jétől kezdve a lap élén – L. Balogh Béni vezetésével – megújult szerkesztőség áll, amelynek hosszú távú célja a folyóirat színvonalának, elismertségének és népszerűségének további növelése. Ennek érdekében tematikus számokat kíván megjelentetni az általa fontosnak és időszerűnek tartott kérdésekről.

A most megjelenő 2016/4. szám témája napjaink közbeszédében és a média hírei között egyaránt vezető szerepet játszó menekültkérdés. Öt írásban járja körül történetileg azt, hogy a 20. századi magyar társadalom hogyan szembesült e problémával és milyen magatartást tanúsított: elzárkózó vagy inkább befogadó volt-e a menekültekkel szemben?

A lapszám itt érhető el: Menekültkérdés, migráció Magyarországon a 20. században

A lapszámban megjelent tanulmányok és közvetlen elérésük:

Sárándi TamásDél-erdélyi menekültek a második bécsi döntés után 

Slachta Krisztina – Tóth ImreAz 1989. szeptemberi határnyitás német külügyi és állambiztonsági dokumentumok tükrében 

Kránitz Péter PálA nemzetközi menekültügy és Magyarország az első világháború után

Kaszás VeronikaErdélyi menekültek 1988–1989-ben és a magyarországi közvélemény 

Klettner Csilla – Kovács TamásA lengyel menekültek magyarországi fogadtatása 1939 őszén

A cikkek rövid összefoglalói L. Balogh Béni köszöntőjével a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján, ide kattintva érhetők el.

Ezt olvastad?

1989. január 4-en két amerikai F-14 Tomcat vadászrepülőgép lelőtt két líbiai MiG-23 Flogger vadászrepülőgépet. Az esemény diplomáciai és sajtóbotrányt kavart,
Támogasson minket