Öt rendezvény az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójához kapcsolódóan

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Október 23-án, szombaton lesz az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója. Mivel nemzeti ünnepről van szó, az állami múzeumok ingyenesen látogathatóak lesznek, amit érdemes kihasználnunk, ha családi programot keresünk. Nem biztos persze, hogy a felkeresett múzeum biztosan kínál olyan kiállítást vagy más programot, amelyik közvetlenül az 1956-os forradalom és szabadságharchoz kapcsolódik. Azoknak, akik célzottan ilyet keresnek, összegyűjtöttünk öt rendezvényt partnereink ajánlatait is felhasználva.

1. A VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága és a Szabadságharcosokért Közalapítvány konferenciát rendez 2021. október 20-án 1956-ról hatvanöt esztendő után címmel az Országgyűlés Főrendiházi üléstermében. A rendezvény programja és meghívója ide kattintva olvasható el. (A rendezvény regisztráció-köteles!)

Budapest, VIII. kerület, a Népszínház utca 17. előtti villamos végállomás. Forrás: Fortepan/Album027

2. Az Óbudai Evangélikus Egyházközség október 24-ei, vasárnap 10 órakor kezdődő Istentisztelete előtti hirdetés során immár szokásosan Szőts Zoltán Oszkár, az Újkor.hu főszerkesztője, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tudományos főmunkatársa tart rövid előadást, aki ezúttal az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójáról emlékezik meg. Az Istentiszteletek rendjéről az Óbudai Evangélikus Egyházközség honlapján és Facebook-oldalán található bővebb információ. A korábbi előadások megtekinthetők az Egyházközség YouTube-csatornáján, az összefoglalók elolvashatók az Egyházközség Történelmi sarok rovatában és az Óbudai Evangélikus Heti Hírmondóban.

3. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja (Platform of European Memory and Conscience) közös, angol nyelvű kiállítást rendez Century of Martyrs (Mártírok évszázada) címmel. A kiállítás megnyitója 2021. október 22-én lesz a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Vas utcai székházában. A vendégeket Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagja fogja köszönteni, a kiállítást pedig Wojciech Bednarski, a PEMC nemzetközi projektmenedzsere nyitja meg. A rendezvény meghívója ide kattintva tekinthető meg. (A rendezvény regisztráció-köteles!)

4. Az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja (Platform of European Memory and Conscience), a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös, angol nyelvű kiállítást rendez European Gulag (Európai Gulág) címmel. A kiállítás megnyitója 2021. október 25-én lesz a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika téri Szárnyépületében. A vendégeket Csikány Tamás dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorhelyettese és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese köszönti, a kiállítást pedig Łukasz Kamiński, az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja elnöke nyitja meg. A rendezvény meghívója ide kattintva tekinthető meg. (A rendezvény regisztráció-köteles!)

Budapest, XI. kerület, a Móricz Zsigmond körtér Villányi úti torkolata. Forrás: Fortepan/Klausz Ádám

5. A Nemzeti Örökség Intézete, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az Országgyűlés Hivatala In memoriam Kossuth tér 1956. október 25. című tablókiállításának megnyitóünnepségét 2021. október 25-én 12:30-kor, a Fiumei Úti Sírkert 21-es parcellájában tartják. Az emlékezőket Móczér Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója köszönti, a kiállítást Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke nyitja meg. A rendezvény meghívója ide kattintva olvasható. (A rendezvény regisztráció-köteles!)

Azoknak, akik nem szívesen látogatnak rendezvényeket a koronavírus-járvány miatt, ajánljuk szíves figyelmébe egy évvel ezelőtti cikkünket, amelyben az Újkor.hu archívumából gyűjtöttünk össze olyan írásokat, amelyek az 1956-os forradalom és szabadságharccal kapcsolatosak. Jó rendezvény-látogatást, jó olvasást kívánunk!

A borítóképen: Budapest, V. kerület, a Kossuth Lajos tér déli oldala, a metró építkezés területe. Forrás: Fortepan/Nagy Gyula

Ezt olvastad?

Az idén 80 éves, Széchenyi-díjas történész, M. Kiss Sándor életművének esszenciáját veheti kezébe az érdeklődő olvasó a Szembesülés című kötettel.
Támogasson minket