Podcast ajánló: Áltudomány, fajbiológia, „tudományos antiszemitizmus”

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

A Közép-európai Egyetem és az MTA második világháború története albizottság közös podcast sorozatában az albizottság tagjaival és szerzőkkel készül beszélgetés a most megjelent munkájuk kulisszatitkairól és azokról a kutatási eredményekről, amelyek megváltoztatják azt, amit a háborúról tudunk. 

A felvételen Paksa Rudolffal a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos munkatársával a „Zsidókérdéskutató Magyar Intézet, avagy a „tudományos antiszemitizmus” Magyarországon” (Múltunk 2018/1.) cikkéről beszélget Pető Andrea. Kik, mikor és miért alapították a „Zsidókérdéskutató Intézetet”, s mi volt a szerepe a holokausztban? Német befolyás alatt állt vagy magyar kezdeményezés volt? Mennyire volt tudományos a tudományosnak hirdetett tevékenységük, illetve a fajbiológia, amelyre alapozták azt? Mit segíthet megérteni a tudománytörténeti megközelítés, és volt-e a Horthy-korszak tudományosságának felelőssége abban, hogy nem lépett fel idejében és hatékonyan az áltudományos nézetek ellen?

 

A felvétel ezen a felületen hallgatható meg az indítógombra kattintva (bal alsó sarok).

 

MentésMentésMentésMentés

Ezt olvastad?

2023. szeptember 13-én Jaime Munsson „ufológus”, áltudós egy általa nem-földi eredetű faj múmiáiként azonosított tárgyakat mutatott be a mexikói Kongresszus
Támogasson minket