Schöpflin Györggyel készült életút-interjú jelent meg

Oszd meg másokkal is:

Aktuális, Portré

2021. november 19-én elhunyt Schöpflin György történész-politológus professzor, az Európai Parlament (2004–2019) volt képviselője. Nem sokkal elhunyta előtt különleges, oral history módszerrel készült életút-interjút adott a Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala kutató történészének, Tulok Péternek online formában.

A beszélgetésben szóba került a Schöpflin-család származása, a felmenők 1848/49-es forradalom és szabadságharc alatti szerepvállalása, Budapest ostroma, a család stockholmi élményei, a távozás okai és az emigráció. Az interjú készítője, Tulok Péter a korszak alapos ismerőjeként, a Nullaév honlap szerkesztőjeként tette fel kérdéseit. A személyes élményekben bővelkedő beszélgetés Schöpflin György utolsó ilyen visszaemlékezése lehet. Az interjú közvetlenül elérhető a Nemzeti Emlékezet Bizottsága YouTube-csatornáján ide kattintva, vagy az alábbi beágyazott videóban elindítva.

Schöpflin György rövid életrajza 

Schöpflin György 1939. november 24-én, Budapesten született. Gyermekként átélte Budapest ostromát. Édesapját, Schöpflin Gyulát 1948 végén kinevezték nagykövetnek Stockholmba. A család nem tért haza, miután az édesapát visszahívták. Ehelyett 1950-ben az Egyesült Királyságba emigráltak. Egyetemi tanulmányait Glasgow-ban, majd Bruge-ben végezte 1957 és 1963 között. Londonban, a Királyi Nemzetközi Kapcsolatok Kutatóintézetében (Chatham House) dolgozott 1963-tól 1967-ig. Ezután 1967-től 1976-ig a BBC alkalmazta. Ezt követően a Londoni Egyetem Kelet-Európai Intézetében tanított 2004-ig. Itt 1998 és 2004 között Jean Monnet professzor és a Nacionalizmus Elméletek Központjának igazgatója volt. 2011-ig Forliban, a Bolognai Egyetem Politikatudományi Tanszékén tanított. Fő kutatási területeként a politikaelméletet, ezen belül a nacionalizmust, a nemzeti mivoltot, illetve a nemzeti kisebbségek kapcsolatrendszerét és a posztkommunizmust jelölhetjük meg.

2004 és 2019 között az Európai Parlament tagja volt, ahol a FIDESZ-MPSZ-t képviselte az Európai Néppárt Képviselőcsoportjában. Az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának néppárti koordinátora, a Nemzetközi Fejlesztési Bizottság tagja, az Európai Parlament Külügyi Bizottságának és a Védelem- és Biztonságpolitikai Albizottság póttagja volt. Emellett az EP Közép-Ázsia delegációjának tagi és az EU-Oroszország Parlamenti Együttműködési Bizottságának póttagi tisztségét is ellátta. 2021. november 19-én, súlyos betegséget követően hunyt el. (Az életrajzi adatok forrásaként Schöpflin György személyi adatlapja az Institute of Advanced Studies Kőszeg oldalán és a róla szóló Wikipedia-szócikk szolgált.)

Ezt olvastad?

1989. január 4-en két amerikai F-14 Tomcat vadászrepülőgép lelőtt két líbiai MiG-23 Flogger vadászrepülőgépet. Az esemény diplomáciai és sajtóbotrányt kavart,
Támogasson minket