Séták a Parlament körül – Kupolalátogatás, vörösterror, 56-os emlékhelyek

Oszd meg másokkal is:

Beszámoló

Idén ősszel is izgalmas programokkal várja az érdeklődőket az Országgyűlés – idén a műemlékvédelem és az 1956-os forradalom a kiemelt téma; a hatvanadik évfordulóval összhangban. 2016. szeptember 17-18-án is megtekinthető A magyar törvényhozás ezer éve című kiállítás, amely időrendben mutatja be a magyar parlamentarizmus kialakulását a kezdetektől a rendszerváltozásig. Ezen kívül különféle tematikus sétákon is részt lehet venni, melyek teljesen ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek.

Kép forrása: oroksegnapok.hu

A választható programok között találunk kibővített parlamenti sétát, melynek során a látogatók megnézhetik az országház díszlépcsőházát, kupolacsarnokát, alsóházi társalgóját és üléstermét, a Vadásztermet, valamint betekintést nyerhetnek a Munkácsy-terembe is.

A kupolatúra keretében a látogatók megismerhetik az Országház kupoláját, s jó idő esetén gyönyörködhetnek a páratlan kilátásban is. Az alagsori séta elsősorban az építészeknek és az épületgépészeknek kínál igazi kuriózumot. De van Kossuth-téri séta és falfestészeti séta is – hiszen az Országgyűlés épülete valódi művészettörténeti kincsesbánya.

A történelem iránt érdeklődőknek talán a Vörösterror az Országházban séta lehet igazán izgalmas, hiszen ennek során mindazokat a helyszíneket bejárhatják, ahol a Parlament épületén belül a tanácsuralom idején berendezkedett a bolsevik típusú diktatúra.

Kép forrása: Wikipedia

Megtekinthető mindezek mellett az Országházban működő könyvtár, az Országgyűlési Múzeum Kőtára, s az ’56-os forradalom kapcsán a Parlament-környéki emlékhelyet tekinthetik meg az érdeklődők szakszerű vezetés keretében. A Kulturális Örökség Napjainak idei rendezvényén a gyerekekre is gondoltak a szervezők: ők egy játékos, interaktív vezetés keretében nézhetik meg az Országház különböző részeit.

Ezt olvastad?

John Sadovy (1925–2010) fotóriporter a Life nevű amerikai képes hetilap tudósítójaként érkezett Magyarországra 1956. október 29-én. November 1-jei távozásáig közvetlen
Támogasson minket