Séták a Parlament körül – Kupolalátogatás, vörösterror, 56-os emlékhelyek

Idén ősszel is izgalmas programokkal várja az érdeklődőket az Országgyűlés – idén a műemlékvédelem és az 1956-os forradalom a kiemelt téma; a hatvanadik évfordulóval összhangban. 2016. szeptember 17-18-án is megtekinthető A magyar törvényhozás ezer éve című kiállítás, amely időrendben mutatja be a magyar parlamentarizmus kialakulását a kezdetektől a rendszerváltozásig. Ezen kívül különféle tematikus sétákon is részt lehet venni, melyek teljesen ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek.

Kép forrása: oroksegnapok.hu

A választható programok között találunk kibővített parlamenti sétát, melynek során a látogatók megnézhetik az országház díszlépcsőházát, kupolacsarnokát, alsóházi társalgóját és üléstermét, a Vadásztermet, valamint betekintést nyerhetnek a Munkácsy-terembe is.

A kupolatúra keretében a látogatók megismerhetik az Országház kupoláját, s jó idő esetén gyönyörködhetnek a páratlan kilátásban is. Az alagsori séta elsősorban az építészeknek és az épületgépészeknek kínál igazi kuriózumot. De van Kossuth-téri séta és falfestészeti séta is – hiszen az Országgyűlés épülete valódi művészettörténeti kincsesbánya.

A történelem iránt érdeklődőknek talán a Vörösterror az Országházban séta lehet igazán izgalmas, hiszen ennek során mindazokat a helyszíneket bejárhatják, ahol a Parlament épületén belül a tanácsuralom idején berendezkedett a bolsevik típusú diktatúra.

Kép forrása: Wikipedia

Megtekinthető mindezek mellett az Országházban működő könyvtár, az Országgyűlési Múzeum Kőtára, s az ’56-os forradalom kapcsán a Parlament-környéki emlékhelyet tekinthetik meg az érdeklődők szakszerű vezetés keretében. A Kulturális Örökség Napjainak idei rendezvényén a gyerekekre is gondoltak a szervezők: ők egy játékos, interaktív vezetés keretében nézhetik meg az Országház különböző részeit.

Ezt olvastad?

Összevont számmal, jórészt az elbeszélt történelem témaköreit vizsgáló dolgozatokkal jelent meg az Emlékpont tudományos folyóirata, az Emlékeztető. Az ötödik évfolyamánál