A tudomány mindenkié – Konferencia a tudományos ismeretterjesztésről

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Az Újkor.hu – A velünk élő történelem online történelmi folyóiratot kiadó Újkor Alapítvány a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának Történelmi Intézetével és a Járom Kulturális Egyesülettel együttműködve A tudomány mindenkié – Konferencia a tudományos ismeretterjesztésről címmel műhelykonferenciát rendez a Tudomány Ünnepe keretében.

Konferenciánk célja, hogy hangsúlyozzuk: A tudomány – így a történettudomány is – mindenkié. Sőt, azon tudományágak egyike, amelyhez mindenkinek van valamilyen kötődése, hiszen mindennek van története. A tudományos igényességgel írt szaktanulmányok, monográfiák azonban sokszor nehezen fogyaszthatók, eredményeik nehezen jutnak el a nagyközönséghez. Éppen ezért fontos az ismeretterjesztés. Az ilyen jellegű írások közérthetők, népszerűsítik a tudományt, rávilágítanak társadalom-, politika- és gazdaságtörténeti folyamatokra.

Az Újkor.hu történelmi portál 2014 nyári elindulásakor azt a célt tűzte maga elé, hogy felkarolja az ismeretterjesztés ügyét, azonban a hagyományos, folyóirati szemlélet helyett direkt online felületre berendezkedve. Idén lehetőségünk nyílt, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetével közös műhelykonferenciát szervezzünk, amelyen a tudományos ismeretterjesztés kérdéskörét szeretnénk megvitatni. Ezzel csatlakozunk az MTA 2018-as ismeretterjesztő célkitűzéseihez is (Tudomány.hu).

November 13-án délután egy módszertani szekciót szervezünk, melyet egy kerekasztal-beszélgetés zár. Az előadásokban a következő kérdésekre keressük a választ: Milyen a jó ismeretterjesztő írás? Mire kíváncsiak az olvasók? Hogyan lehet érdekessé tenni egy kutatási témát? Hogyan őrizhetjük meg az előadás vagy írás szakmaiságát?

November 14-én délelőtt 12:00-tól 14:00-ig szabadegyetem jelleggel az egyetemi hallgatóság részvételével tudományos-ismeretterjesztő előadássorozatot tartunk.

A részletes program:

Módszertani szekció és kerekasztal-beszélgetés

 

Időpont: 2018. november 13. (kedd), 16:00–19:30

Helyszín: Debreceni Egyetem Főépület Fsz. 58-os terem

Köszöntőt mond:

Szőts Zoltán Oszkár főszerkesztő, felelős kiadó, Újkor.hu

Barta Róbert intézetigazgató, Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézet

Elnök: Barta Róbert (Debreceni Egyetem)

16:10–16:30

Mikó Zsuzsanna (Magyar Nemzeti Levéltár): Az 1945 és 1963 közötti jogszolgáltatási iratok

16:30–16:50

Bárány Attila (Debreceni Egyetem): Ismeretterjesztés az angolszász középkorkutatásban

16:50–17:10

Fónagy Zoltán (MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete): Ismeretterjesztés online: „A hétköznapi élet története” blog

 

Szünet

17:10–17:20

 

17:20–17:40

Weisz Boglárka (MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete): Eladható-e a középkori gazdaságtörténet?

17:40–18:00

Hahner Péter (Pécsi Tudományegyetem): Felmérni a felmérhetetlent. Meglepetéseim és tapasztalataim a könyvkiadásban – Ki lehet-e számítani, hogy milyen könyv tarthat számot az olvasók érdeklődésére?

18:00–18:20

Kanász Viktor (MTA–PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport): Fraknói Vilmostól az Instagramig – Egyháztörténet és tudomány-népszerűsítés

 

Szünet

18:20–18:30

 

Kerekasztal-beszélgetés a tudományos ismeretterjesztésről

18:30–19:30

Moderál:

Szőts Zoltán Oszkár (Újkor.hu)

Felkért hozzászólók:

Papp Gábor (BBC History)

Barta Róbert (Debreceni Egyetem)

Papp Klára (Debreceni Egyetem)

 

Zárszó:
Novák Ádám (Járom Kulturális Egyesület, Újkor.hu)

 

Szabadegyetem

 

Időpont: 2018. november 14. (szerda), 12:00–13:30

Helyszín: Debreceni Egyetem Főépület III. emelet XII. terem

 

Köszöntőt mond:

Szőts Zoltán Oszkár (Újkor.hu)

 

Elnök: Kerepeszki Róbert (Debreceni Egyetem)

12:10–12:40

Hahner Péter (Pécsi Tudományegyetem): Vannak-e forradalmak? Gondolatok a forradalom fogalmának megjelenéséről, változó tartalmáról és használatának veszélyeiről.

12:40–13:10

Majtényi György (Eszterházy Károly Egyetem): Elit és luxus a szocializmusban

 

Zárszó

Novák Ádám (Járom Kulturális Egyesület, Újkor.hu)

A konferenciát ide kattintva találják Naptár rovatunkban.

A konferencia Facebook-eseménye.

Ezt olvastad?

2020. november 25-én Romsics Ignác történész volt a Kossuth Kiadó vendége azon az online beszélgetésen, melynek apropójaként az szolgált, hogy
Támogasson minket