Kelet-Közép-Európa és a rendszerváltás – 30 év után | Kerekasztal-beszélgetés

Térkép nem érhető el

Időpont
2019 okt 29.
17:00 - 19:00

Helyszín
Politikatörténeti Intézet


Kelet-Közép-Európa és a rendszerváltás – 30 év után címmel kerekasztal-beszélgetést szervez a Politikatörténeti Intézet.

1989/1990-ben ledőlt a kelet-európai dominó, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a Szovjetunió nem képes fenntartani az uralmát a térségben. Az itteni egypárti államszocialista rendszerek megdőltek, és mindenhol többpárti, kapitalista berendezkedés épült ki. A kerekasztal résztvevői azt a kérdést vitatják meg, hogy a rendszerváltáskori eltérő utak (tárgyalásos/forradalmi), a különböző kiindulási helyzet, illetve az akkor választott társadalom- és gazdaságpolitikai megoldások (a privatizációtól a mezőgazdasági átalakításán át az állambiztonsági múlt kezeléséig) mennyiben határozták meg az adott ország/társadalom három évtizedes pályáját? Továbbá, milyen értékelések élnek, váltak meghatározóvá a rendszerváltással kapcsolatban három évtized elteltével, és hogyan jellemezhetők az eddigi évfordulós, emlékezetpolitikai események az egyes országokban?

A kerekasztal résztvevői:

  • Bajcsi Ildikó (TéKa, Impulzus)
  • Stefano Bottoni (Firenzei Egyetem)
  • Mitrovits Miklós (BTK TTI / NKE KEKI)

A kerekasztal-beszélgetés Facebook-eseménye ide kattinva elérhető.

Ezt olvastad?

2033. szeptember 29-én és 30-án kerül megrendezésre a Kutatók Éjszakája programfolyam, amelyhez idén is több száz oktatási, közművelődési intézmény, valamint