Megemlékezés Somogyi Béláról és Bacsó Béláról

Térkép nem érhető el

Időpont
2020 febr 17.
15:00 - 15:30

Helyszín
Fiumei Úti Sírkert


A Politikatörténeti Intézet koszorúzással egybekötött megemlékezést szervez Somogyi Béla és Bacsó Béla 100 évvel ezelőtti meggyilkolásának emlékére a két szociáldemokrata újságíró sírjához, a Fiumei Úti Sírkertbe.

Beszédet mond:

  • Csunderlik Péter történész
  • Erőss Gábor, Józsefváros alpolgármestere

1920. február 17-én a Népszava főszerkesztőjét, Somogyi Bélát, és fiatal kollégáját, Bacsó Bélát az Ostenburg-különítmény tagjai elrabolták az újság józsefvárosi szerkesztőségének közeléből, majd megkínozták, meggyilkolták, és holttestüket a Dunába dobták Újpesten. A gyilkosság első számú célpontja Somogyi Béla volt, a fehérterror ellen tiltakozó, a különítményesek tetteiről beszámoló cikkei miatt. A két áldozat február végi búcsúztatása nagyméretű tömegdemonstrációvá vált a fehérterror és a különítményesek ellen. Bár az akkori nyomozás hamar felderítette a gyilkosságot, végül az ügyet eltussolták, felelősségre vonásra nem került sor.

A megemlékezés Facebook-eseménye ide kattintva érhető el.

Ezt olvastad?

A két világháború közötti Magyarországot nemzetközi téren erőteljes elszigeteltség jellemezte, így az államfői látogatások is ritkaságnak számítottak. 1937 májusában azonban